Page 3 - VOZ MAGAZINE WEB.indd
P. 3

In m n ontmoetingen met zorgprofessionals zie ik alt d dezelfde behoefte: graag meer aandacht voor de mens. Door te veel focus op protocollen en hulpverlening vanuit kennis, z n we af komen te staan van waar zorg in de basis voor bedoeld is. We z n een deel van het gewone leven gaan medicaliseren. Een zorgsysteem met zoveel verschil- lende actoren heeft geleid tot ine ciëntie, met onhoudbare st ging van kosten en wachtt den.
M n ervaring is dat het gelukkig heel anders kan. Ik geloof fundamenteel in de kracht van de ambitie en het persoonl ke levensverhaal van het individu. Van systeem naar mens, van probleem naar wens. In de zorg bl f ik zelf graag mens met eigen invloed (GG), in plaats van patiënt met een probleem (ZZ). Herkent u dat? Veel collega’s in onze sector werken al vanuit deze dynamiek. Z  durven in hun rol als hulpverlener op de andere persoon te vertrouwen. Met prachtig resultaat. W  z n b zonder trots om deze gedreven professionals in dit themanummer een podium te kunnen geven.
Samenhang zien
Hoe zien w  de GG/ZZ-visie in de prakt k? Gezondheid wordt bepaald door vele factoren die continu veranderen. Binnen dit systeem doen mensen zelf ook aanpassingen (gedrag), passend b  hun eigen ervaringen en met erken- ning van de eigen leefst l. GG/ZZ stimuleert in de eerste plaats dat zelforganiserend systeem. En als daarna toch behoefte is aan hulpverlening, het tweede perspectief van wetenschappel ke kennis en evidence based handelen (ZZ), dan wordt dat proces doorlopen. Het sluit dan beter aan op de leefwereld van de persoon. Dit idee is eenvoudig. In de uitvoering is het echter complex, omdat de hulpverlener grip loslaat, hetgeen ingr pt in de bestaande processen. Dat voelt tegennatuurl k, totdat ervaren wordt hoeveel nieuwe kansen het creëert. De kunst is de samenhang
te zien wanneer w  mensen eigen regie laten.
Interactie met het individu
Bettery heeft het GG/ZZ-denken in Nederland op de kaart gezet en begeleidt gemeenten en organisaties in de toepassing ervan. De interactie met het individu staat daarb  centraal. We hebben hiervoor een GG/ ZZ-gespreksmodel ontwikkeld: hoe voeren w 
de dialoog op een andere manier, zowel met aandacht voor het persoonl ke als voor onze professionele kennis en kunde? Of zoals Ma- rianne Bramson, directeur van ROHA Amster-
Bettery begeleidt systeemverandering in zorg en welz n. W  geven scholing en training aan zor- gorganisaties, gemeenten en bedr ven die zich willen ontwikkelen in de transitie van ZZ (ziekte en zorg) naar GG (gezondheid en gedrag). Louis Overgoor is creatief directeur van Bettery en grondlegger van de GG/ZZ-visie in Nederland.
dam, elders in deze uitgave van VOZ Magazine zegt: “Goede zorg is meer dan een protocol afwerken.”
Belangr ke actoren
Patiënten z n niet alleen consumenten. Z  z n belangr ke actoren in zorg en welz n. Laten we ondersteunen dat z  meer invloed kr gen over hun gezondheid en functioneren, positieve gezondheid. De patiënt wil b voorbeeld vast graag bepalen wat er met z n of haar gegevens over diens ge- zondheid gebeurt. De data in eigen beheer houden, zonder dat deze een verdienmodel voor derden z n. Die kwaliteit is nodig om de aanpak duurzaam te maken, een voorwaarde voor deze transitie.
Onze visie is in 2010 overgenomen door de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving, die het gedachtegoed heeft geïntegreerd in beleid voor preventief handelen. Over sectoren heen, zoals arbeid, sport, onderw s, mobiliteit, en met betrokkenheid van verzekeraars en lokale beslissers. Pim Valent n, senior onderzoeker b  Maastricht UMC+, zegt ook in deze uitgave dat solidariteit onder grote druk komt te staan, omdat we de besparingen niet goed in verschillende domeinen kunnen verrekenen met de investeringen in de hokjes van zorg, sociaal en economisch domein.
Onderzoeken wat GG/ZZ voor uw werk betekent
Voor een verandering in het systeem, het denken en doen, hebben we actie op alle niveaus nodig: hulpvragers, profes- sionals, organisaties, beleidsmakers en onderzoekers. We z n allemaal in beweging. We investeren in kennis, scholing en onderzoek wat GG/ZZ voor ons eigen handelen betekent.
In dit magazine staan de visies en prakt kervaringen van experts van ieder niveau beschreven. We hebben
daarb  bewust gekozen voor veel dubbelin- terviews, want de kanteling in de zorg gaat
om een dialoog met elkaar. Het begr pen van
verschillende uitgangspunten en waarden. Z n we samen in staat de invloed te laten b  de persoon, ook als patiënt, over dit primaire proces
van levenslust?
Heel graag horen we uw ervaringen en ideeën naar aanleiding van dit themanum-
mer. Speciaal voor VOZ-lezers organise- ren w  GG/ZZ designsessies in het land.
K k voor het programma, de locaties en de actuele data op onze website
www.bettery.nl/VOZ.
Ik k k ernaar uit om samen met uw organisatie deze beweging
te verdiepen en verder te ontwikkelen!
Louis Overgoor Gasthoofdredacteur VOZ Magazine
VOORWOORD
PERSOONL KE INTERACTIE ALS VOORWAARDE VOOR DE GG/ZZ-TRANSITIE
“Van systeem naar mens, van probleem naar wens”
Van ZZ naar GG 2018 | Jaargang 12 3


































































































   1   2   3   4   5