“Zorg voor patiënten en hun omgeving zit in ons hart”

Dubbelinterview Rob Melief, Medical Head, en Roelie Marinus, Patient Care Lead, Sanofi Genzyme

“Zorg voor patiënten en hun omgeving zit in ons hart”
12–10–2018

Patient care, het lijkt een open deur. Want een farmaceut is er toch op gericht behandelingen te ontwikkelen om patiënten te helpen? Misschien vanzelfsprekend, maar gezondheid positief benaderen, het principe van de mens centraal, kijken naar de mogelijkheden in plaats van naar de beperkingen en het verder kijken dan de medische behandeling zit in het dna van Sanofi Genzyme. Roelie Marinus, Patient Care Lead, en Rob Melief, Medical Head, vertellen erover. 

Het verhaal over de oorsprong van Sanofi Genzyme zegt alles”, aldus Roelie Marinus. “Ons principe ‘Zorg voor patiënten en hun omgeving zit in ons hart’, ligt daarin geworteld.” Oud-Genzyme topman Henri Termeer, een ondernemer uit Tilburg, vertrok in de jaren zeventig naar de VS en werd bekend als pionier in de biotechsector. Als topman van Genzyme besloot hij zich in 1983 te richten op de ontwikkeling van medicijnen voor zeer zeldzame erfelijke ziekten. Hij werd daarmee voor gek verklaard, omdat kleine aantallen patiënten een kleine markt en dus een lage omzet betekende. Toch groeide de jaaromzet van Genzyme onder zijn leiding van twee miljoen naar vier miljard dollar. Waar andere biotechnologische bedrijven zich richtten op de ontwikkeling van één technologie om één ziekte te bestrijden, ging Genzyme focussen vanuit een ziekte, gebruikmakend van verschillende technologieën. Het motto van de vorig jaar helaas overleden Henri Termeer: “Als het goed is voor de patiënt is het ook goed voor het bedrijf”. 

Het gaat om mensenlevens 

Termeer slaagde er in om medicijnen te ontwikkelen tegen zeldzame stofwisselingsziekten. “In biotech moet je soms dingen doen waarvan anderen zeggen dat het onmogelijk is”, zei hij eens tegen Het Financieele Dagblad. Hij doelde op het middel tegen de ziekte van Gaucher waarvoor honderdduizenden menselijke placenta’s moesten worden ingezameld. De levensverwachting van Gaucher patiënten lag slechts rond de tien jaar; zij konden niet meer wachten, zij moesten direct worden geholpen. “Het gaat om mensenlevens”, en die gedachte is het hart van Genzyme geworden en gebleven. 

 

U moet ingelogd zijn om het gehele artikel te kunnen lezen. 

Alliantie Nederland Rookvrij!
Oude Gracht Groep
IKA Ned
Stichting Kwalificatie & Curriculum Autoriteit
VERA Health and Education
De Rookvrije Generatie