“Wij zijn te lang in de ivoren toren blijven zitten.”

Interview met prof.dr. Margriet Schneider, UMC Utrecht

“Wij zijn te lang in de ivoren toren blijven zitten.”
05–06–2014

Kwaliteit van zorg, en dit meetbaar maken, blijkt uit de verschillende bijdragen in deze uitgave van VOZ Magazine geen makkelijke opgave. Politici maken zich druk om toenemende regeldruk, het Kwaliteitsinstituut zoekt de samenwerking met het veld en de Orde van Medisch Specialisten legt ons uit hoe ingewikkeld uitkomstmaten worden vastgesteld. VOZ Magazine interviewt prof.dr. Margriet Schneider, ambassadeur Kwaliteit en Veiligheid binnen het UMCU, over de JCI accreditatiemethode (Joint Commission International), een flinke stap voorwaarts in het meten van integrale zorg binnen ziekenhuizen.

Door: Marika Marku

In het interview met prof.dr. Jan Kimpen is door hem aangegeven dat de Joint Commission International (JCI) accreditatie het mogelijk maakt op een vernieuwende wijze kwaliteit te meten binnen ziekenhuizen. Wij willen graag uw visie en toelichting hierop vernemen in dit interview. Maar voordat wij ingaan op de inhoudelijke toelichting, vragen wij u allereerst hoe wat u betreft wij voorkomen dat zo langzamerhand een woud aan certificerende instanties en keurmerken aan het ontstaan is. Het certificeren van ziekenhuizen lijkt een doel op zich te zijn en wij kunnen niet anders dan constateren dat hier enorme inzet en middelen mee gepaard gaan, die mogelijk ook ten koste gaan van het primaire doel, namelijk de zorg voor de patiënt. Hoe heeft het zover kunnen komen?

Schneider: “Inderdaad zijn veel van deze instanties in een gat gesprongen, dat wij als professionals de afgelopen decennia hebben laten ontstaan. Wij zijn te lang in de ivoren toren blijven zitten, waarbij wij overtuigd waren van de hoge kwaliteit die wij bieden. We moeten niet vergeten dat voor de arts de basis van zijn of haar professie is om altijd, op elk moment voor de patiënt de hoogste kwaliteit van zorg te bieden. Dat beloven wij ook in onze eed”.

“Omdat we dit te lang als sec een artsenaangelegenheid hebben beschouwd, een verantwoordelijkheid die wij vooral zelf dragen en alleen door andere artsen kunnen laten toetsen, is het voor de buitenwereld een gesloten circuit gebleven. Als tegenreactie zien we dan allerlei instanties zich met dit vraagstuk bezig houden, omdat deze buitenwereld wel degelijk zicht en grip wil op de zorg zoals wij die leveren, en waaraan zoveel geld wordt besteed. En dat is ook terecht; we hebben de afgelopen decennia te weinig verantwoording hoeven en willen afleggen. Dat gaan we nu alsnog inhalen”.

U moet ingelogd zijn om het gehele artikel te kunnen lezen.

Alliantie Nederland Rookvrij!
Oude Gracht Groep
IKA Ned
Stichting Kwalificatie & Curriculum Autoriteit
VERA Health and Education
De Rookvrije Generatie