“Voeding is een van de hoekstenen van behandeling!”

Interview met prof.dr. Ben Witteman, hoogleraar Wageningen Universiteit en MDL-arts Ziekenhuis Gelderse Vallei

“Voeding is een van de hoekstenen van behandeling!”
12–03–2015

In deze uitgave van VOZ Magazine staan we stil bij de rol van leefstijl voor onze gezondheid, waar voeding een cruciaal element in is. We gaan daarbij in op de rol van de overheid, de politiek, de patiënt en de burger zelf. Een evenzo grote rol echter zien we ook voor de wetenschap. Juist de wetenschap in Nederland is zeer actief op het snijvlak van voeding, preventie, zorg en cure. VOZ Magazine interviewt prof.dr. Ben Witteman over de nieuwste inzichten op het gebied van voeding in relatie tot preventie.

Door: Marika Marku

Tweede Kamerlid ChristenUnie Carla Dik-Faber heeft ons in een eerdere uitgave van VOZ Magazine gewezen op een innovatief project ‘Cater with Care’. Kunt u iets vertellen over dit project, de doelstellingen ervan en de behaalde resultaten?

Witteman: “De gedachte achter ‘Cater with Care’ is dat we met gezonde en specifiek voor bepaalde doelgroepen samengestelde voeding een goede bijdrage kunnen leveren aan secundaire preventie. Een specifieke doelgroep binnen Cater with Care is de ouderenpopulatie, die opgenomen wordt in het ziekenhuis. Denk dan bijvoorbeeld aan een oudere vrouw die haar heup heeft gebroken en daarvoor opgenomen moet worden in het ziekenhuis. Waar mensen buiten het ziekenhuis in de normale setting vaak overvoed zijn, treedt binnen het ziekenhuis ondervoeding vaak op. Dat heeft onder andere te maken met het feit dat mensen zich minder goed voelen en dan ook geneigd zijn minder te eten. Terwijl ze door hun ziekte juist een hogere behoefte hebben aan goede voeding. Ziekenhuizen hebben daar alternatieve methoden voor ontwikkeld zoals sondevoeding, om toch de mensen gezond te houden gedurende opname. Met het Cater with Care project stimuleren we patiënten om met lekkere en goede (eventueel versterkte) voeding tot hetzelfde resultaat te komen”.

U moet ingelogd zijn om het gehele artikel te kunnen lezen.

Alliantie Nederland Rookvrij!
Oude Gracht Groep
IKA Ned
Stichting Kwalificatie & Curriculum Autoriteit
VERA Health and Education
De Rookvrije Generatie