“Preventie begint bij gezonde voeding en daar laten we kansen liggen.”

Interview met Carla Dik-Faber, Tweede Kamerlid ChristenUnie

“Preventie begint bij gezonde voeding en daar laten we kansen liggen.”
05–06–2014

Kwaliteit van zorg bezien wij in deze uitgave van VOZ Magazine niet alleen vanuit cure perspectief, want de waarde van preventie is inmiddels bij veel mensen doorgedrongen zoals beleidsmakers en de politiek. Publieke gezondheidszorg aan de voorkant van de keten verdient een even duidelijke positie, als het gaat om de bewaking van kwaliteit van zorg en leven. VOZ Magazine interviewt Carla Dik-Faber, Tweede Kamerlid ChristenUnie en zorgwoordvoerder, over de agendapunten van haar partij als het gaat om de inzet op preventie en de kwaliteitsverhogende effecten hiervan op onze zorg en gezondheid.

Door: Marika Marku

Dik-Faber: “Vanuit de ChristenUnie hebben wij preventie hoog op de zorgagenda staan, omdat wij de mening zijn toegedaan dat de inzet aan de voorkant van de zorgketen de meeste waarde oplevert ook op de lange termijn. We kunnen juist met preventie zorg tijdig voorkomen dat mensen verderop in de tijd gezondheidsproblemen ontwikkelen, die daarna alleen met zwaardere ingrepen behandeld kunnen worden. Vanuit dit gegeven waren wij ook verheugd dat de minister uiteindelijk het Nationaal Preventie Programma (NPP) is opgestart en daarmee ook duidelijk een signaal heeft afgegeven waar de prioriteit de komende tijd ligt”.

BORSTVOEDING: EEN GEMISTE KANS
“Toch is er een aantal thema’s, dat wij als Christen-Unie belangrijk vinden, maar wat ons betreft niet volledig of zelfs helemaal niet opgenomen is in het preventieprogramma. Het eerste thema betreft borstvoeding: in Nederland geven minder moeders borstvoeding dan in omringende landen. Uiteraard staan wij net als anderen voor keuzevrijheid van de moeder, als een vrouw geen borstvoeding kan of wil geven dan is dat haar eigen keuze. Wel zouden wij graag willen onderzoeken waarom in Nederland het aantal vrouwen dat borstvoeding geeft lager ligt dan in het buitenland. Als daar meer over bekend is, dan zouden wij eventueel passend beleid hiervoor kunnen formuleren. Denk daarbij aan juiste voorlichting voor moeders. Zeer spijtig is echter dat de minister de wens van de Christen-Unie, om borstvoeding als thema mee te nemen in het NPP, niet heeft gehonoreerd. Dat vinden wij dus een gemiste kans, omdat onderzoek heeft aangetoond dat borstvoeding van moeder naar kind een belangrijke preventieve werking voor het kind heeft. Kinderen die wel borstvoeding hebben gekregen lopen minder kans om bepaalde ziektes te ontwikkelen op latere leeftijd, dat zou een waarde kunnen toevoegen bezien vanuit preventie. Dat is dus helaas niet gelukt om onderdeel te laten zijn van het NPP. De politiek schuift dit veel te snel aan de kant en ziet intussen niet dat we internationaal steeds meer uit de pas lijken te lopen”, geeft Dik-Faber aan.

U moet ingelogd zijn om het gehele artikel te kunnen lezen.

Alliantie Nederland Rookvrij!
Oude Gracht Groep
IKA Ned
Stichting Kwalificatie & Curriculum Autoriteit
VERA Health and Education
De Rookvrije Generatie