“Onze innovatiestrategie gaat uit van de grote maatschappelijke vraagstukken.”

Interview met Henk van Houten, General Manager Philips Research

“Onze innovatiestrategie gaat uit van de grote maatschappelijke vraagstukken.”
17–07–2015

In deze tijd van vergevorderde technologisering van de maatschappij, niet in de laatste plaats sterk aanwezig in de sector zorg, mag dit perspectief niet ontbreken als we het hebben over de waarde van onderzoek en innovatie. VOZ Magazine interviewt Henk van Houten, General Manager Philips Research, over de technologische ontwikkelingen die grote waarde gaan toevoegen aan de moderne wijze van zorg verlenen. Philips heeft niet stil gezeten, zoveel is duidelijk.

Door: Herman van der Weide 

OUR VISION

Philips heeft in haar visie heel duidelijk verwoord dat een belangrijk thema in de zorg ‘sustainable healthcare’ is:

“At Philips, we strive to make the world healthier and more sustainable through innovation. At Philips Research, this was translated a few years ago by the aim that by 2015, we will have a track record of successful co-creation of impactful innovations in Health and Well-being, and be a preferred partner for technology-enabled innovation.”

Juist vanwege dit gegeven heeft Philips enige jaren geleden de handschoen opgepakt in gezamenlijkheid met zorginstellingen, universiteiten en organisaties wereldwijd. Het initiatief ‘Roadmap for sustainable healthcare’ in samenwerking met AbbVie is een voorbeeld om de voorliggende dilemma’s in breder verband te benoemen en te adresseren om te komen tot een meer duurzaam model van gezondheidszorg.

Kunt u toelichten op welke wijze Philips zich op dit moment bezig houdt met ‘Sustainable Healthcare’ en hoe juist R&D hierin een belangrijke rol vervult?

Van Houten: “Het initiatief ‘Roadmap for sustainable healthcare’, waar Philips een belangrijke bijdrage aan levert, heeft als centraal vraagstuk dat het zorgbudget op termijn ontoereikend zal blijken als we de zorgverlening niet fundamenteel vernieuwen. Pijlers in deze vernieuwing zijn de verschuiving van ‘zorg leveren’ naar preventie en de versterkte inzet van zelfzorgconcepten (personal health) en thuiszorg in de eigen omgeving, o.a. ondersteund met slimme technologie en toepassingen”.

Van Houten gaat verder: “En dat de zorg onbetaalbaar dreigt te worden, als we niet met een nieuw denken komen over hoe we de mensen vooral gezond houden, is een gegeven. Wij hebben vanuit Philips een innovatiestrategie, die uitgaat van de grote maatschappelijke vraagstukken. Dat geldt voor onze activiteiten op het vlak van gezondheidszorg maar evenzo voor onze lichtdivisie. Voor dit interview zullen we ons beperken tot onze inzet op gezondheidszorg. We hadden het zojuist over de inzet op preventie en zelfmanagement door patiënten, maar ons werkveld bestrijkt het gehele continuüm van gezondheid en zorg: van gezond zijn en preventie tot screening, diagnose en het kiezen van de meest optimale behandelmethode tot en met een optimale zorg in de thuissituatie. Daarbij hanteren we als motto ‘The first time right’, zodat patiënten in het ziekenhuis zo snel als dat kan weer naar huis kunnen. We kijken naar het zorgcontinuüm als geheel en willen de patiënt met oplossingen ondersteunen tijdens het volledige zorgpad dat hij of zij doorloopt. Daar zien wij ook onze ondersteunende rol”.

U moet ingelogd zijn om het gehele artikel te kunnen lezen. 

Alliantie Nederland Rookvrij!
Oude Gracht Groep
IKA Ned
Stichting Kwalificatie & Curriculum Autoriteit
VERA Health and Education
De Rookvrije Generatie