“Onze ambitie is groter als we het hebben over de plek die preventie moet krijgen.”

Interview met Hanke Bruins Slot, Tweede Kamerlid CDA

“Onze ambitie is groter als we het hebben over de plek die preventie moet krijgen.”
18–09–2014

Hanke Bruins Slot, Tweede Kamerlid voor het CDA, heeft laten zien dat je met drive en goed onderbouwde inhoud als oppositiepartij veel kunt bereiken. Preventie is een ‘trending topic’ en met het Nationaal Programma Preventie zijn al veel partijen enthousiast geworden om mee te doen aan het gezonder krijgen van de Nederlandse bevolking. Maar is de ambitie van Bruins Slot wel helemaal uitgekomen? VOZ Magazine interviewt dit inspirerend Kamerlid over de onderwerpen die nog steeds hoog op de prioriteitenlijst staan.

Door: Marika Marku

In het interview dat VOZ Magazine bij u heeft afgenomen t.b.v. de oktober uitgave 2013 was al duidelijk dat u als een van de initiatiefnemers voor het Nationaal Programma Preventie (NPP) een lans gebroken heeft voor de Nederlandse bevolking, dat dit ook echt is opgepakt door het kabinet.

Bruins Slot: “Dat klopt, samen met Pia Dijkstra van D66 hebben we toen de motie voor dit plan ingediend, die daarna ook is aangenomen. Een compliment voor beide bewindspersonen Schippers en Van Rijn, dat ze hierna aan de slag zijn gegaan met het NPP en de eerste stappen hebben gezet om preventie meer op de kaart te zetten”.

Krijgt het NPP wat u betreft voldoende tijd om echt succesvol te kunnen zijn?

Bruins Slot: “Preventie is een zaak van lange adem. Wij hebben toentertijd in het Tweede Kamer debat letterlijk gezegd tegen de minister: ‘U heeft een unieke kans. U krijgt van twee oppositiepartijen de kans om een plan neer te zetten, dat verder reikt dan uw regeringsperiode’. Uiteindelijk is ervoor gekozen om het NPP een initiële doorlooptijd van twee jaar te geven. Het standpunt van minister Schippers hierover is dat zij het NPP eerst twee jaar wil proberen en dan evalueren. Dat is wat ons betreft echt te kort. Immers, als we vanuit de visie van gezamenlijk optrekken met het veld ook investeringen vragen, dan moeten we dat belonen met een lange termijn perspectief”.

U moet ingelogd zijn om het gehele artikel te kunnen lezen.

Alliantie Nederland Rookvrij!
Oude Gracht Groep
IKA Ned
Stichting Kwalificatie & Curriculum Autoriteit
VERA Health and Education
De Rookvrije Generatie