“Kwaliteit van zorg gaat ook over verankering van innovatie in lokaal gezondheidsbeleid.”

Interview met Maaike Heethaar, initiatiefnemer IK Lekker fit!?

“Kwaliteit van zorg gaat ook over verankering van innovatie in lokaal gezondheidsbeleid.”
05–06–2014

Kwaliteit van zorg heeft niet alleen de aandacht van de cure sector, dat blijkt uit het interview dat PGV Nederland heeft met Maaike Heethaar, initiatiefnemer van het project ‘IK Lekker fit!?’. Juist waar de discussie binnen de zorg zich meer dan ooit tevoren richt op de decentralisaties richting de gemeenten, inspireren projecten met daadkracht beleidsmakers binnen de gemeenten, GGD professionals, scholen en op de allereerste plaats actieve jongeren over wat het betekent om gezond te worden en te blijven.

Door: Erik Riemens

In Overijssel wordt sinds vier jaar het programma IK Lekker fit!? aangeboden op de basisscholen. Doelstelling van dit project is het planmatig stimuleren van een gezonde en actieve leefstijl bij kinderen en hun directe omgeving. De rode draad is de specifieke lesmethode, die goed aansluit bij de kerndoelen van het onderwijs. In de afgelopen vier jaren namen in het oosten des lands 135 basisscholen in vijftien gemeenten deel. En in de verdiepingsslag van het afgelopen schooljaar hebben 50 scholen binnen zeven gemeenten nogmaals daad bij woord gevoegd door het aantal beweeguren op te hogen, goed te kijken naar de inrichting van het schoolplein en de fietsroutes en een traktatiebeleid vast te stellen. Dit allemaal onder leiding van een buurtsportcoach; de schakel die de school wegwijs maakt in het lokale en regionale aanbod, die logische coalities maakt met onder meer de jeugdgezondheidszorg van de GGD, sportverenigingen, zorgaanbieders, maar ook horeca en supermarkten.

Daarnaast was een belangrijke steunfactor voor het project ook het gegeven dat Zilveren Kruis Achmea het lokale initiatief heeft geadopteerd, waarna middelen en kennis beschikbaar zijn gesteld om het project breder uit te rollen. Vanwege deze steunfactor vanuit de zorgverzekeraar is mogelijk gemaakt om voor de gemeenten binnen de kernregio’s van Zilveren Kruis Achmea de projectactiviteiten concreet bij de leerlingen en scholen te ontplooien.

U moet ingelogd zijn om het gehele artikel te kunnen lezen.

Alliantie Nederland Rookvrij!
Oude Gracht Groep
IKA Ned
Stichting Kwalificatie & Curriculum Autoriteit
VERA Health and Education
De Rookvrije Generatie