“Innovatieve geneesmiddelen moeten helpen de zorg duurzaam betaalbaar te houden.”

Marcel Levi in gesprek met Marcel Joachimsthal

“Innovatieve geneesmiddelen moeten helpen de zorg duurzaam betaalbaar te houden.”
17–07–2015

In deze VOZ Magazine uitgave met Wouter Bos als gasthoofdredacteur willen wij stil staan bij het belang van onderzoek voor de Nederlandse gezondheidszorg. In dit dubbelinterview focusseren wij op de wetenschappelijke innovaties die gerealiseerd worden op het snijvlak van cure en farmaceutische zorg. Allereerst omdat dit specifieke zorgdomein onderzoek als een primaire kernactiviteit hanteert. Daarnaast is dit een R&D veld dat zich als een goede illustratie leent voor hoe om te gaan met de mogelijk verschillende belangen die bestaan binnen onderzoek: bijvoorbeeld het maatschappelijke belang dat er vooruitgang wordt bereikt in de medische wetenschap versus de bedrijfsbelangen vanuit de industrie. VOZ Magazine interviewt Marcel Levi, bestuursvoorzitter AMC, en Marcel Joachimsthal, algemeen directeur GSK Nederland.

Door: Marika Marku

Een onderwerp dat geregeld aandacht verkrijgt in de media maar ook binnen de zorgsector zelf, als het gaat om innovaties die gericht zijn op maatwerk patiëntenzorg, is ‘personalized medicine’. Deelt u de visie dat dit onderzoeksveld veel potentieel met zich meebrengt?

Levi: “Personalized medicine is een concept, waarbij je precieze moleculaire diagnostiek koppelt aan hele specifieke therapie, bijvoorbeeld bij kanker. In enkele gevallen is wel bewezen dat dit concept zou kunnen werken. En daar stopt het verhaal dan even op dit moment als het gaat om dit onderwerp. De rest is hype, op zijn best toekomstmuziek. Er is namelijk nog niet heel veel beschikbaar, het gaat echt om nog maar een enkele aandoening waar je die diagnostiek aan een therapie kunt koppelen. En dat komt allereerst omdat we nog niet de beschikking hebben over hele specifieke therapievormen, die je zou kunnen koppelen aan dergelijke diagnostiek. Het is een belofte voor de toekomst, maar het is er nu nog niet”.

U moet ingelogd zijn om het gehele artikel te kunnen lezen.  

Alliantie Nederland Rookvrij!
Oude Gracht Groep
IKA Ned
Stichting Kwalificatie & Curriculum Autoriteit
VERA Health and Education
De Rookvrije Generatie