“Het mag nog wel wat scherper allemaal”

Interview met Michiel van Veen, Tweede Kamerlid VVD

“Het mag nog wel wat scherper allemaal”
13–03–2014

Infectieziektenbestrijding, als een van de kernactiviteiten van de GGD, is bij uitstek zorgverlening op het snijvlak van zorg en veiligheid. Als we het hebben over plekken waar mensen makkelijker een infectie oplopen o.a. vanwege verminderde weerstand, denken wij echter ook aan ziekenhuizen. Patiënten, die daar kort op bezoek gaan of tijdelijk verblijven, lopen een verhoogd risico op infectie. Preventie van infectieziekten, zoals ook blijkt uit het terugroepen van bijna 200 patiënten door het Diaconessenhuis in Meppel begin dit jaar vanwege mogelijke besmetting met Hepatitis B, C of HIV1, zou dus niet het alleenrecht van de GGD moeten zijn. VOZ Magazine interviewt Michiel van Veen, Tweede Kamerlid VVD, over patiëntveiligheid binnen de cure.

Door: Marika Marku

Van Veen: “Het aantal sterfgevallen, dat door medische missers is veroorzaakt in Nederlandse ziekenhuizen, is de afgelopen jaren fors teruggelopen. Dat lijkt me een goede ontwikkeling, maar daarmee zijn we er nog lang niet. De veiligheid van patiënten moet voor artsen en professionals centraal staan. Op een congres, dat wij als VVD in 2013 hebben georganiseerd, heb ik gezegd dat we op het terrein van patiëntveiligheid vaker naar de luchtvaartsector moeten kijken als het gaat om het verbeteren van de patiëntveiligheid. Zo zie je in de luchtvaart dat een copiloot zijn piloot moet corrigeren als deze een inschattingsfout maakt, diezelfde professionaliteit mag je verwachten van artsen die bijvoorbeeld een ingewikkelde operatie uitvoeren”.

TEAMWERKEN
Van Veen: “Je ziet in de praktijk dat de chirurg in het verleden zo dominant aanwezig was in de operatiekamer dat mensen nog steeds een drempel ervaren om elkaar aan te spreken op dingen die mis gaan. Gelukkig zie ik dat dit steeds beter gaat, als ik spreek met artsen of verplegers merk ik dat er steeds vaker sprake is van een gedeeld gevoel van vertrouwen. Doordat veel ziekenhuizen hun procedures hebben aangescherpt en melden verplicht hebben gesteld, zie je dat mensen misstanden eerder melden. En dat is goed, want als iemand het verkeerde hechtmateriaal gebruikt is er een grotere kans op infecties, dat wil je voorkomen door elkaar aan te spreken, door constant te evalueren wat goed gaat en wat beter kan”.

U moet ingelogd zijn om het gehele artikel te kunnen lezen.

Alliantie Nederland Rookvrij!
Oude Gracht Groep
IKA Ned
Stichting Kwalificatie & Curriculum Autoriteit
VERA Health and Education
De Rookvrije Generatie