“Goede, integrale zorg in de buurt wordt de komende jaren steeds urgenter”.

Column Marjolein Verstappen, directeur Zorginkoop en vicevoorzitter directie, divisie Zorg & Gezondheid Achmea

“Goede, integrale zorg in de buurt wordt de komende jaren steeds urgenter”.
12–06–2013
Door laagdrempelige zorg dichtbij de mensen worden signalen dat iemand behoefte heeft aan zorg eerder opgevangen. Met de juiste zorg op maat kunnen mensen met behoefte aan zorg of ondersteuning langer zelfstandig wonen en leven zonder dat er sprake is van onnodige medicalisering van klachten en zonder dat ze hoeven terug te vallen op zorg in een instelling.

Zonder andere zorgverleners in de eerstelijn tekort te willen doen, speelt vooral de huisarts door zijn integrale, generalistische kijk op zorg een sleutelrol bij de versterking van zorg in de buurt. Er komt echter de komende jaren veel op de huisarts af: vergrijzing, substitutie van zorg van het ziekenhuis naar de eerstelijn en ouderen die langer thuis moeten blijven wonen onder invloed van de hervorming van de langdurige zorg. Versterking van de eerstelijnszorg en de huisartsenzorg in het bijzonder is daarom essentieel om het ideaal van zorg in de buurt te kunnen realiseren. De plannen van het kabinet om de verzorging met een verplegend element over te hevelen naar de Zvw en om extra wijkverpleegkundigen in te zetten, kunnen een belangrijke impuls geven aan de ondersteuning van de huisarts bij het streven om ouderen zo lang mogelijk in goede gezondheid en met een goede kwaliteit van leven thuis te laten wonen.

Achmea werkt al geruime tijd nauw samen met gemeenten, maatschappelijke organisaties en zorgverleners om de zorg op wijk- en buurtniveau te versterken. Bij alle initiatieven op het gebied van zorg in de buurt, blijkt telkens weer dat betrokkenheid en het enthousiasme van de zorgverleners en maatschappelijke organisaties in de wijk of buurt zelf de grootste succesfactor vormt.

Dat geldt zeker voor een nieuwe loot aan de stam van samenwerking met gemeenten en zorgaanbieders op wijk- en buurtniveau. In een gezamenlijke pilot van stadsdeel Zuid, de Coöperatie Huisartsen Amsterdam Groot-Zuid, Eerstelijn Amsterdam en Achmea hebben de deelnemende partijen praktijkondersteuners ouderenzorg voor huisartsen in de Amsterdamse wijk Buitenveldert mogelijk gemaakt. In Buitenveldert is ruim 30 procent van de inwoners 65 jaar of ouder. Een aanzienlijk deel van deze ouderen kan worden getypeerd als kwetsbaar aangezien ze te maken hebben met meerdere lichamelijke, psychische en/of sociale klachten. Volgens het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP) is de kans op opname in een instelling voor zelfstandig wonende kwetsbare ouderen vijfmaal zo groot als voor niet-kwetsbare ouderen. Om dit te voorkomen is vroegsignalering van kwetsbaarheid bij ouderen essentieel. De huisartsen in Buitenveldert hebben een hoge werkdruk waardoor zij zelf niet of nauwelijks toekomen aan deze vroegsignalering.

De zes praktijkondersteuners ouderenzorg in Buitenveldert gaan de huisartsen ondersteunen bij het organiseren van de zorg rondom kwetsbare ouderen. Ze gaan kwetsbare ouderen actief opsporen en preventief op huisbezoek. Door de generalistische blik en aanpak van de praktijkondersteuners ouderenzorg kan de multidisciplinaire samenwerking van de zorgverleners en de afstemming tussen zorg- en welzijnspartijen in de wijk verder worden verbeterd. Zo kunnen mensen sneller naar een passend aanbod op het terrein van zorg, welzijn en wonen worden toegeleid. Met als resultaat: het verminderen van de kwetsbaarheid van ouderen, het voorkomen van onnodige medicalisering van psychische en sociale klachten en het bevorderen van herstel. Kwetsbare ouderen kunnen zo langer thuis in hun vertrouwde omgeving blijven wonen. Met dergelijke initiatieven - gedragen door het zorgveld - komt het ideaal van een laagdrempelige, integrale zorg in de buurt weer een stapje dichterbij.

Alliantie Nederland Rookvrij!
Oude Gracht Groep
IKA Ned
Stichting Kwalificatie & Curriculum Autoriteit
VERA Health and Education
De Rookvrije Generatie