“Die vuile pot ga ik niet wassen”

Interview met Tanja Ineke, voorzitter van COC Nederland

“Die vuile pot ga ik niet wassen”
13–03–2014

Paul van der Velpen heeft als gasthoofdredacteur naast zorg eveneens veiligheid aangemerkt als onderwerp voor deze uitgave van VOZ Magazine. Veiligheid in combinatie met zorg geeft een breed spectrum van maatschappelijke raakvlakken. Tanja Ineke heeft in haar rol als voorzitter van COC Nederland eveneens met zorg en veiligheid te maken waar het gaat om LHBT (Lesbiennes, Homo’s, Biseksuelen en Transgenders). “Het is van belang dat men weet dat het COC niet alleen een belangengroep is voor homo’s, maar ook voor lesbiennes, biseksuelen en transgenders”.

Door: Herman van der Weide

Hoe kijkt COC Nederland tegen veiligheid en zorg aan? Hoe ga je dit aan elkaar verbinden?
Tanja Ineke: “In tijden van bezuiniging zie je de neiging om op zowat alles wat je uitgeeft te bezuinigen. We zien dat nu ook om ons heen. Terwijl ik denk, investeer in preventie want dat kan ook tot bezuinigingen leiden. We zien drie mogelijke thema’s op het gebied van veiligheid en zorg, te weten: ouderen, jongeren en transgenders. Ook vanuit de internationale invalshoek. Van ouderen weten we dat daar veel eenzaamheid is. Eenzaamheid en een gebrek aan veiligheid, of in elk geval het gevoel van onveiligheid, gaan vaak samen. We weten dat de oudere LHBT’ers vaak geen kinderen hebben, waardoor ze vaker last hebben van eenzaamheid. Wat we ook weten is dat LHBT’ers, als ze niet meer zelfstandig kunnen leven, in ouderenzorginstellingen vaak weer terug “de kast in” gaan. Zowel medebewoners als verzorgenden in ouderenzorginstellingen zijn lang niet altijd tolerant tegenover LHBT’s. Laatst hoorde ik bijvoorbeeld over een verzorgster die zei: ‘Die vuile pot ga ik niet wassen.’ Of een homoseksuele man die helemaal alleen in de recreatiezaal zit, omdat de medebewoners denken dat homoseksualiteit een besmettelijke ziekte is. Oudere LHBT’s hebben dus niet alleen een gevoel van onveiligheid; er zijn ook allerlei concrete voorbeelden van onveilige situaties. De zorgsector kan veel doen om dat aan te pakken”.

DE ROZE LOPER
Tanja Ineke vervolgt: “Het COC werkt met de Roze Loper, een tolerantiescan voor zorginstellingen. Die hebben wij samen ontwikkeld met certificeringsinstituut KIWA, ouderenbond ANBO en de kenniscentra MOVISIE en Vilans. We gaan daar actief de boer mee op. Inmiddels hebben meer dan 90 oudereninstellingen een Roze Loper certificaat. Zorginstellingen moeten onder meer een vragenlijst invullen die vaak direct al leidt tot meer alertheid en awareness als het gaat om LHBT’s. Zo vragen veel ouderenzorginstellingen bij de intake aan een man bijvoorbeeld ‘leeft uw vrouw nog?’ terwijl een homoman zich natuurlijk veel prettiger voelt als men vraagt: ‘Leeft uw partner nog?’. Dit maakt een wereld van verschil. Instellingen met een Roze Loper houden op dit soort punten veel meer rekening met LHBT’s. We zien dat dit werkt.
We hebben ook onze 50+ ambassadeurs. Zij brengen de Roze Loper actief aan de man, komen op voor de belangen van Roze Ouderen, zetten gespreksgroepen op en ondersteunen het gevoel van verbondenheid. De Roze Loper is een tolerantiescan én een certificaat dat je als instelling nastreeft voor je kwaliteitsbeleid. Tolerantie en de aan- of afwezigheid daarvan willen we steeds in de aandacht houden van zorginstellingen”.

U moet ingelogd zijn om het gehele artikel te kunnen lezen.

Alliantie Nederland Rookvrij!
Oude Gracht Groep
IKA Ned
Stichting Kwalificatie & Curriculum Autoriteit
VERA Health and Education
De Rookvrije Generatie