“De zorg is nog niet toekomstproof!”

Cora van Nieuwenhuizen, VVD Europarlementariër

“De zorg is nog niet toekomstproof!”
17–07–2015

Hoewel politici en beleidsmakers veelvuldig aangeven dat onderzoek van groot belang is, zowel voor de sector zorg als bijvoorbeeld onderwijs en economie, zien we op dit moment een terugtredende overheid als het gaat om investeringen die in onderzoek worden gedaan. Waar de nationale onderzoeksbudgetten dalen zien we juist een stijging binnen de prioritering vanuit de EU. VOZ Magazine interviewt Cora van Nieuwenhuizen, Europarlementariër voor de VVD, over deze ontwikkeling en wat dit betekent voor de innovatie van de Nederlandse gezondheidszorg.

Door: Marika Marku

Op 9 april jl. publiceerde de Volkskrant een artikel1 waarin werd verwezen naar de “zogeheten TWIN-studie 2015. Daaruit blijkt dat de Nederlandse overheidsuitgaven voor wetenschap blijven dalen. Nu gaat daarin circa 6 miljard euro per jaar om. Tegen 2019 is dat blijkens de bestaande beleidsvoornemens 5,5 miljard. Het merendeel daarvan gaat naar universitair en niet-toepassingsgericht onderzoek. Vooral in het meer toegepaste medisch onderzoek en het technisch onderzoek dalen de investeringen per saldo met tientallen procenten”.

Het artikel vervolgt met de constatering dat in tegenstelling tot de bovenstaande nationale ontwikkelingen de financiering vanuit Europa juist toeneemt: “Uit de gepubliceerde TWIN-cijfers blijkt dat Nederland wel steeds meer onderzoeksgeld binnenhaalt uit de Europese kaderprogramma’s. Op dit moment is dat ongeveer 474 miljoen euro per jaar, tegen 165 miljoen vijftien jaar geleden”.

Deze ontwikkeling lijkt goed aan te sluiten op de visie, zoals Van Nieuwenhuizen deze eind vorig jaar in een interview2 heeft verwoord naar aanleiding van de vraag op welke wijze de Europa 2020 doelstellingen gehaald kunnen worden:

Van Nieuwenhuizen: “Europa-brede samenwerking is hiertoe de sleutel. Ik geloof in de “triple helix” benadering: verbindingen leggen tussen overheid, onderwijs en bedrijfsleven. Brainport Eindhoven is hier een lichtend voorbeeld van. De High Tech Campus in die stad herbergt 40 bedrijven die samen de link leggen tussen techniek, wetenschap en commercie. De samenwerking kan echter ook andere vormen aannemen: denk bijvoorbeeld aan het stroomlijnen van nationale onderzoeksagenda´s in een Europees kader”.

1. http://www.volkskrant.nl/wetenschap/nederlandse-uitgaven-voor-wetenschap-blijven-dalen~a3947081/

2. http://www.neth-er.eu/nl/nieuws/Van-Nieuwenhuizen-‘RD-onmisbaar-voor-onze-concurrentiekracht’

U moet ingelogd zijn om het gehele artikel te kunnen lezen.

Alliantie Nederland Rookvrij!
Oude Gracht Groep
IKA Ned
Stichting Kwalificatie & Curriculum Autoriteit
VERA Health and Education
De Rookvrije Generatie