“De woningcorporatie: ontbrekende schakel van zorg en welzijn in de wijk!”

Column Marjolein Verstappen, directeur zorginkoop en vicevoorzitter directie, divisie zorg & gezondheid Achmea

“De woningcorporatie: ontbrekende schakel van zorg en welzijn in de wijk!”
22–08–2013
Als het gaat om integrale zorg in de wijk voor onze verzekerden, is samenwerking met gemeenten cruciaal. Niet voor niets hebben wij met een aantal gemeenten al een jarenlange intensieve samenwerking. Daar hebben we de laatste jaren mooie resultaten geboekt. Maar om écht succesvol te zijn, moeten we deze samenwerkingsverbanden uitbreiden. Want een partij, die hierbij volgens ons ook belangrijk is, is de woningcorporatie. En die ontbreekt nu vaak nog.

Er zijn veel raakvlakken tussen het domein van de gemeente en de zorgverzekeraars. Voor ons allebei is een betere volksgezondheid uiteindelijk het belangrijkste gemeenschappelijke doel. In de zogenaamde ‘prachtwijken’ is de meeste gezondheidswinst te boeken, omdat zich daar de meeste gezondheidsproblemen voordoen. Osdorp in Amsterdam en Overvecht in Utrecht zijn twee voorbeelden van wijken waar wij al langere tijd actief zijn.

Vaak is er al veel te bereiken met betere onderlinge coördinatie en afstemming. Neem bijvoorbeeld de ouderenzorg. Gemeenten hebben ouderenconsulenten en veel huisartsen hebben een praktijkondersteuner voor ouderenzorg. Hier zijn raakvlakken maar mogelijk ook overlap, wat onderlinge afstemming van de werkzaamheden noodzakelijk maakt. Daarnaast is er in deze wijken ook veel psychosociale problematiek. Hierbij is de afstemming tussen zorg en welzijn echt van cruciaal belang. In onze convenanten worden dit soort zaken goed geregeld.

In Amsterdam Osdorp is er vanuit de gemeente de aanpak ‘Samen Doen’ geïmplementeerd, waarbij het principe van ‘één gezin, één plan, één regisseur’ wordt gehanteerd. Daarnaast wil dit stadsdeel een centrale rol voor het ‘Huis van de wijk’ - zeg maar een buurthuis nieuwe stijl. Bij deze belangrijke gemeentelijke pijlers wordt er nu door Achmea voor gezorgd dat de huisarts nauw betrokken is. Zo hebben wij samen met het stadsdeel de handen ineen geslagen en faciliteren wij dit proces met het zorg- en welzijnsveld.

Allemaal samenwerkingsprojecten waar we bij Achmea trots op zijn en die mooie resultaten hebben gebracht. Maar om écht succesvol te zijn, moeten we deze samenwerkingsverbanden uitbreiden. Een partij die nu nog vaak ontbreekt, maar die hier ook belangrijk in is, is de woningcorporatie. Er bestaat immers een onderlinge afhankelijkheid tussen wonen, zorg en welzijn. In de praktijk verschilt de inzet van woningcorporaties echter sterk. Het huidige economische klimaat doet hier natuurlijk ook geen goed aan, maar toch hoop ik dat woningcorporaties een actievere rol pakken in deze wijkaanpak.

Er zijn volgens mij mogelijkheden genoeg. Zo hebben woningcorporaties vaak een huismeester die een signalerende functie heeft. Daarnaast bieden enkele woningcorporaties ook programma’s aan voor activatie en participatie. Het is vooral belangrijk dat corporaties hun aanbod afstemmen met andere partijen in de wijk. Het probleem in veel wijken is vaak niet zozeer dat er onvoldoende aanbod is, maar dat het bestaande aanbod niet optimaal op elkaar is afgestemd. Hier ligt in veel gevallen juist de crux.

Voor afstemming tussen de driehoek is het zaak dat het zorgveld goed is georganiseerd. Dit vergemakkelijkt het maken van afspraken. Als zorgverzekeraar stimuleren wij dit door samenwerking in de eerste lijn te bevorderen. Dat hoeft helemaal niet altijd op grote schaal: samenwerking is immers geen doel op zichzelf. Het gaat er vooral om dat de groep mensen met gestapelde problematiek bereikt wordt. En juist die zien we relatief veel in deze wijken. Een betere coördinatie van wonen, zorg en welzijn is dan essentieel, zodat mensen niet van het kastje naar de muur gestuurd worden en voorzieningen laagdrempelig zijn.

We zijn trots op wat we bereikt hebben in Osdorp, Overvecht en alle andere wijken waar we samen met de gemeente actief zijn. Maar het kan en moet beter. Er zijn nog altijd grote uitdagingen waar we samen met elkaar voor staan. Om ook in de toekomst echt succesvol te zijn, moeten we met z’n drieën aan de slag. Ik nodig de woningcorporaties dan ook uit om samen met ons en de gemeente vorm te geven aan de toekomst van zorg en welzijn in de wijk!

Alliantie Nederland Rookvrij!
Oude Gracht Groep
IKA Ned
Stichting Kwalificatie & Curriculum Autoriteit
VERA Health and Education
De Rookvrije Generatie