ZORG VOOR GOEDE, BETAALBARE ZORG

Achmea Zorg & Gezondheid levert input voor Zorgparagraaf nieuw kabinet

ZORG VOOR GOEDE, BETAALBARE ZORG
01–08–2012
De verkiezingscampagnes in volle gang. Hoe de zorgkosten te beheersen is een vraagstuk, waar alle politieke partijen hun mening over uiten. We doen het aanstaande kabinet hier graag een aantal suggesties voor de Zorgparagraaf in het regeerakkoord. De grote uitdaging wat ons betreft is hoe wij in Nederland de solidariteit- de basis van ons zorgstelsel - voor de toekomst kunnen behouden. Hoe zorgen we ervoor dat de kwaliteit van zorg verbetert en tegelijkertijd toegankelijk en betaalbaar blijft voor iedereen? Vandaar de centrale, niet goed in het Nederlands te vertalen 'Shakespeareaanse' titel.

To care or not to care

Na jaren van economische groei moet Nederland pas op de plaats maken. Mede als gevolg van de 3% norm van het Europees stabiliteitspact zijn er ingrijpende keuzes noodzakelijk, die ook de zorg raken. De slechte economische omstandigheden zijn een directe aanleiding om maatregelen te nemen. Ook spelen onderliggend al langer een aantal zaken, dat de houdbaarheid van ons huidige zorgstelsel in gevaar brengt.

De demografische ontwikkelingen voor de komende jaren zijn niet gunstig. De verhouding werkenden - niet werkenden verandert aanzienlijk. Dit ondermijnt direct de betaaibaarheid van de cure, die voor een belangrijk deel vanuit werknemerspremies wordt betaald. En hoewel we dankzij goede zorg steeds ouder worden, nemen de kosten van zorg voor oudere patiënten, onder andere vanwege toenemende complexiteit en co morbiditeit, per patiënt steeds verder toe. De huidige bekostigingsstructuur van de zorg beloont het leveren van productie.

U moet ingelogd zijn om het gehele artikel te kunnen lezen.

Alliantie Nederland Rookvrij!
Oude Gracht Groep
IKA Ned
Stichting Kwalificatie & Curriculum Autoriteit
VERA Health and Education
De Rookvrije Generatie