Wij zorgen dat mensen niet vereenzamen

Interview met Annie Verdoold en Stien Weijgertse

Wij zorgen dat mensen niet vereenzamen
12–06–2013

Annie Verdoold en Stien Weijgertse zijn actieve buurtbewoners in Spangen en Oud Crooswijk. Zij organiseren ondermeer maaltijden voor oude buurtbewoners, zodat die langer thuis kunnen blijven wonen. Verder begeleiden Annie Verdoold en Stien Weijgerste mensen met een bijstandsuitkering die een maatschappelijke inspanning verrichten. Dit is de verbinding tussen zorg, werk en inkomen in optima forma. Vandaar dat het VOZ magazine naar Rotterdam is afgereisd om de dames te interviewen.

Door: Frank Mulder

Hoe belangrijk is het dat mensen gezamenlijk eten?
Verdoold: “Ik zal je een voorbeeld geven. Een van de ouderen die hier 2 keer per week eet, is nu 93 jaar. Toen ze hier kwam was ze 88 jaar en had ze al 7 jaar geen warm eten gegeten. Haar man was overleden en ze had geen kinderen. Zij leefde op een blikje soep en een pakje vla. 35% van de ouderen is ondervoed”.

Dan praat je over ouderen die thuis wonen?
Verdoold: “Klopt. Daarnaast gaat het niet zozeer om het eten. Dat eten is een middel. Een vrouw van 93 jaar, die geen kinderen heeft en alleen maar thuis zit, die was waarschijnlijk geen 93 jaar geworden. Ze gaat naast het eten naar een zangkoor. We geven verder ook taallessen aan de mensen die komen helpen. Ze eten met elkaar, dat is gezellig. Dát is de achterliggende gedachte. Het eten is een middel. Net als met kerst, dat vieren we niet drie dagen van te voren. Dat is onzin. Op kerst hebben ze me nodig”.

U moet ingelogd zijn om het gehele artikel te kunnen lezen.

Alliantie Nederland Rookvrij!
Oude Gracht Groep
IKA Ned
Stichting Kwalificatie & Curriculum Autoriteit
VERA Health and Education
De Rookvrije Generatie