WIE IS NU PRECIES OVERDREVEN RISICO-AVERS?

Door: prof. dr. Ira Helsloot

WIE IS NU PRECIES OVERDREVEN RISICO-AVERS?
07–02–2013
Onzichtbaar volksgezondheidswerk heeft onze veiligheid sterk verhoogd. Het misspenderen van miljarden euro's vanwege overdreven risico-aversie bedreigt nu echter deze verworven veiligheid. Is de burger echter wel zo risico-avers?

Het kan niet vaak genoeg gezegd worden: onze veiligheid is nog nooit zo hoog geweest als wordt uitgegaan van de enige – wat mij betreft – zinnige maatstaf daarvoor, namelijk onze gemiddelde (gezonde) levensduur. We leven twee keer zo lang als 200 jaar geleden en de levensduur neemt nog steeds, zij het marginaal, toe.

Deze verbluffende sprong is grotendeels het gevolg van het ‘onzichtbare’ volksgezondheidswerk dat centraal staat in dit nummer. Paul Huijts zegt daarover terecht “Dat dit voortdurende inzet en alertheid vergt van de overheid, van professionals en van bedrijven, is minder bekend. Het valt pas op als er een keer iets mis gaat. Toch moet er voortdurend een afweging worden gemaakt tussen veiligheid, kosten en werkzaamheid”. Binnen het domein van de volksgezondheid bestaat daarvoor een heldere maat: 20.000 euro per gewonnen gezond levensjaar.

En precies hier loert het gevaar van disproportioneel veiligheidsbeleid als reactie op incidenten: regelmatig voelen politiek en overheid zich genoodzaakt om veel te veel geld te spenderen aan kleine bedreigingen van de volksgezondheid. Daardoor kan het werkelijk belangrijke werk in het gedrang komen. De miljarden die gespendeerd zijn, worden of dreigen te worden aan kleine risico’s als legionella, BSE, hoogspanning en spoorveiligheid zijn bekende uitwassen.

U moet ingelogd zijn om het gehele artikel te kunnen lezen.

Alliantie Nederland Rookvrij!
Oude Gracht Groep
IKA Ned
Stichting Kwalificatie & Curriculum Autoriteit
VERA Health and Education
De Rookvrije Generatie