Veel mensen gaan na de eerste klap niet meteen naar de politie.

Interview met Kees Das, GGD Amsterdam

Veel mensen gaan na de eerste klap niet meteen naar de politie.
13–03–2014

Als Paul van der Velpen aangeeft voor deze uitgave van VOZ Magazine stil te willen staan bij zorg en veiligheid, denken wij al snel aan taferelen als ‘Crime Scene Investigation’. Omdat we het bij forensisch geneeskunde hebben over een wel heel aparte tak van sport, interviewen wij Kees Das, forensisch arts en hoofd bij de afdeling algemene gezondheidszorg van GGD Amsterdam.

Door: Frank Mulder

Waar houdt uw afdeling forensische geneeskunde zich voornamelijk mee bezig?
Das: “Men beschrijft het veelal als medische expertise ten behoeve van politie en justitie. Daarnaast leveren we specifieke zorgdiensten aan politie en justitie. Wat daarbij tot de verbeelding spreekt is lijkschouw, hoewel dat maar 10% van ons werk is. We doen vooral medische zorg (70%), maar onderzoeken ook slachtoffers (10-20%). We kijken naar eventuele letsels, zoals bij een slachtoffer van een zedendelict. Daar hebben wij als GGD belang bij, maar ook politie en justitie. We onderzoeken ook de verdachte omdat de uitkomsten hiervan essentieel kunnen zijn voor eventuele vervolging of juist het staken daarvan. Als iemand ingeval van een zedendelict beweert geen contact te hebben gehad met het slachtoffer zijn onze bevindingen van groot juridisch belang voor de officier van justitie”.

Wat gebeurt er als iemand vanwege integriteit van eigen lichaam niet meewerkt aan een dergelijk onderzoek?
Das: “We melden dat uiteraard en het is dan aan de officier van justitie te bepalen wat de vervolgstappen moeten zijn. Weigering aan onderzoek heeft een stevig juridisch kader, omdat iemand niet hoeft mee te werken aan zijn eigen veroordeling. Wel is er de laatste jaren veel meer mogelijk op dit terrein. Het kan uiteraard ook een bijdrage leveren aan het vrijpleiten van de verdachte. In hoeverre een consequente weigering bijdraagt aan het jezelf extra verdacht maken zal denk ik per geval verschillen”.

U moet ingelogd zijn om het gehele artikel te kunnen lezen.
Alliantie Nederland Rookvrij!
Oude Gracht Groep
IKA Ned
Stichting Kwalificatie & Curriculum Autoriteit
VERA Health and Education
De Rookvrije Generatie