Samenwerken is nodig maar niet vanzelfsprekend.

Interview met Wilfrid Opheij, co-auteur van het managementboek van het jaar 2013, "Leren samenwerken tussen organisaties"

Samenwerken is nodig maar niet vanzelfsprekend.
30–12–2013

Als je kijkt naar de echt ingewikkelde vraagstukken van deze tijd, dan zie je dat geen enkele organisatie die alleen kan oplossen. Samenwerken in allianties, netwerken en partnerships is dus nodig, maar zeker niet vanzelfsprekend. Dat geldt voor openbare orde, veiligheid, mobiliteit, innovatie en ook voor zorg. De eerste lijn zal daar zijn bijdrage aan gaan leveren in die samenwerkingsverbanden.

Door: Frank Mulder

Hoe komt dat eigenlijk?
Opheij: “Er zijn diverse thema’s. Er is sprake van een toegenomen complexiteit. Wat betreft die toename denk ik wel eens, is er sprake van echt toegenomen complexiteit of maken we het complex? Daarnaast leven we in een wereld waar specialisatie aan de orde is. Dus voor echt ingewikkelde zaken heb je samenwerking nodig. Als je dan als huisarts alleen in een wijk zit, terwijl er tegelijkertijd ook een beroep op je wordt gedaan om mee te denken in het oplossen van publieke gezondheidsvraagstukken, dan is dat iets dat je bijna niet alleen kan. Dan zie je dat er een druk komt op schaalvergroting in de eerste lijn. En daarmee kan de eerste lijn beter haar rol nemen en een bijdrage leveren in kwaliteit, toegankelijkheid en lagere kosten”.

U moet ingelogd zijn om het gehele artikel te kunnen lezen.

Alliantie Nederland Rookvrij!
Oude Gracht Groep
IKA Ned
Stichting Kwalificatie & Curriculum Autoriteit
VERA Health and Education
De Rookvrije Generatie