Lever en toon kwaliteit: core business van zorgprofessionals

Interview met Ferry Breedveld, portefeuillehouder Kwaliteit NFU en bestuursvoorzitter LUMC

Lever en toon kwaliteit: core business van zorgprofessionals
18–09–2014

Papieren handboeken van een selecte incrowd hebben geen impact.

Prof.dr. Ferry Breedveld (1950) is hoogleraar reumatologie en sinds 2006 voorzitter van de Raad van Bestuur Leids Universitair Medisch Centrum. Als bestuurslid en portefeuillehouder Kwaliteit van de Nederlandse Federatie van Universitaire Medische Centra, NFU, is hij ook voorzitter van het consortium Kwaliteit van Zorg. Dat heeft de maatschappelijke opdracht te zorgen dat de beste kwaliteit van zorg zonder uitzondering de patiënten ook echt bereikt. Ook hier weer: denken en vooral doen en achteraf laten zien. VOZ Magazine interviewt¹ Ferry Breedveld over zijn visie op kwaliteit van zorg.

Door: Hans de Goeij

1. Noot van de redactie: in het vorige nummer van VOZ magazine stond kwaliteit in de zorg en zorginstellingen centraal. Op aangeven van gasthoofdredacteur prof.dr. Jan Kimpen, voorzitter UMC Utrecht, is ook prof.dr. Ferry Breedveld geïnterviewd o.a. vanwege zijn sturing aan de NFU inzet op Kwaliteit van Zorg. Door omstandigheden wordt het interview in deze uitgave van VOZ magazine geplaatst.

Waarom en hoe werken de UMC’s samen bij het thema kwaliteit van zorg?

Breedveld: “Een ding is wel duidelijk, we hebben als UMC’s soms zo onze eigen opvattingen en gedachten over samenwerking met elkaar en met de instellingen en professionals in de eigen regio. In een UMC werken niet zelden zelfstandig denkende topprofessionals. Daar is niets mis mee, daar ligt juist onze kracht. Daarnaast acteert ieder UMC in het zorgsysteem van landelijke en regionale werking om de markt. Je moet je dus soms wel onderscheiden. Ook zie ik nog wel eens het not-invented-here syndroom. Maar als 8 NFU bestuurders zijn wij het vreselijk eens dat kwaliteit en veiligheid van zorg een onomstreden gebied is waarop wij intensief samenwerken én publieke verantwoording over moeten afleggen. Het patiëntenbelang eist dat gewoon. Daar hebben we geen discussie over”.

WAAR WE HET OVER EENS ZIJN 
Breedveld: “Waar we het ook vreselijk over eens zijn, is dat wij al 6 jaar een eigen en gezamenlijke UMC governance code hebben. Die geldt voor alle 8 huizen en is afgeleid van de zorgbrede governancecode. Deze code bestrijkt alle UMC taken op het terrein van hoger onderwijs, wetenschappelijk onderzoek, opleiding en de daarmee samenhangende gezondheidszorg. Binnen ons bestuur heeft kwaliteit een specifieke plaats gekregen. Enkele jaren geleden is het zogenaamde NFU consortium Kwaliteit van Zorg opgericht. Elk UMC heeft één lid afgevaardigd. En ik mag, als portefeuillehouder Kwaliteit binnen de NFU, dat consortium voorzitten. Het leveren van een hoge kwaliteit van zorg slaagt echter alleen als wij een expliciete en breed gedragen visie van alle betrokken professionals in de gehele zorgketen hebben, en ernaar leven. Dus niet excelleren op onderdelen en de rest vergeten. Het gaat juist om het geheel van de zorgketen”.

U moet ingelogd zijn om het gehele artikel te kunnen lezen.

Alliantie Nederland Rookvrij!
Oude Gracht Groep
IKA Ned
Stichting Kwalificatie & Curriculum Autoriteit
VERA Health and Education
De Rookvrije Generatie