Kwaliteitsinstituut als onafhankelijke autoriteit

Column Marjolein Verstappen

Kwaliteitsinstituut als onafhankelijke autoriteit
05–06–2014
Bij Achmea hebben we de laatste jaren samen met het zorgveld hard gewerkt aan de ontwikkeling van uitkomstindicatoren. Nu de eerste breed gedragen indicatoren beschikbaar komen, is het moment daar dat het Kwaliteitsinstituut zijn rol oppakt als onafhankelijke autoriteit op het gebied van standaarden, indicatoren en kwaliteitsregistratie. Dat kan echter alleen als we allemaal bereid zijn om het Kwaliteitsinstituut die rol ook te gunnen.

Een van de belangrijkste opdrachten die wij als zorgverzekeraar hebben gekregen is zorg in te kopen op kwaliteit. Maar wat is nu precies kwaliteit van zorg? Hoe meet je dat? En hoe krijg je betrouwbare en actuele gegevens? Er zijn de laatste jaren veel proces- en structuurindicatoren ontwikkeld die allemaal op hun eigen manier geïnterpreteerd moeten worden. Verschillende instanties buigen zich over het inzichtelijk maken van de zorg, maar iedereen gebruikt daarbij weer andere criteria.

Bovendien gaan die indicatoren vaak niet over de uitkomsten van de zorg, terwijl wij vinden dat het daar bij kwaliteit juist over moet gaan. Wat heeft een behandeling opgeleverd voor de patiënt – onze klant? Hoe snel is iemand na een operatie hersteld en kan die persoon dan weer beter functioneren? Hoe gaat het met kwaliteit van leven en de zelfredzaamheid? Uiteindelijk zijn die zaken wat ons betreft leidend voor de vraag wat nu kwaliteit van zorg is. Mede daarom zijn wij in 2011 begonnen met het meetbaar maken van zorguitkomsten. Toen we van start gingen was van 7% van de zorg bekend wat de uitkomst was. Ons streven is om dit in 2016 van 40% van alle behandelingen te kunnen meten.

Het uiteindelijke doel daarvan is in de eerste plaats dat zorgprofessionals door spiegelinformatie en best practices verder worden gestimuleerd om zich continu te verbeteren. Op basis van uitkomstindicatoren kunnen wij onze klant vervolgens betere zorg bieden door in te kopen op toegevoegde waarde en kwaliteit – naast volume en prijs. En verzekerden en hun verwijzers hebben straks inzicht in de kwaliteit van zorg en kunnen dit laten meewegen in hun keuze voor een bepaalde zorgverlener.

Nu wij de eerste uitkomstindicatoren hebben ontwikkeld, doemt de vraag op wie de registratie hiervan op zich moet gaan nemen. Ik zie hier een cruciale rol weggelegd voor het Kwaliteitsinstituut als onafhankelijke regisseur. Het Kwaliteitsinstituut bepaalt de zorgstandaarden al, dus nu is het zaak om de kwaliteitsregistratie daar ook te borgen. En de timing is gunstig. Eind vorig jaar keurde de Eerste Kamer het wetsvoorstel Wijziging Wet Cliëntenrechten Zorg goed. Die wet geeft aan het Kwaliteitsinstituut de taak om een register bij te houden van kwaliteitsstandaarden per medische beroepsgroep. Dit is volgens mij dus het moment dat het Kwaliteitsinstituut haar rol kan en moet oppakken, ook voor kwaliteitsregistraties.

Verschillende wetenschappelijke verenigingen en brancheorganisaties hebben echter hun zorgen geuit over het ontstaan van een nieuwe papierwinkel en nog zwaardere rapportageverplichtingen. En dat is begrijpelijk. Zij hebben naast hun eigen registraties immers ook al te maken met soms tijdrovende registratieverplichtingen door overheden en de verschillende zorgverzekeraars. We geven in Nederland momenteel met z’n allen tussen de 90 en 100 miljoen euro per jaar uit aan al die kwaliteitsregistraties. Het is daarom volgens mij ook zaak om hier meer standaardisatie en eenvoud in aan te brengen. Ook hier ligt een schone taak voor het Kwaliteitsinstituut.

Wat mij betreft wordt het Kwaliteitsinstituut dus dé onafhankelijke regisseur als het gaat om kwaliteit en de registratie hiervan. Dit kan echter alleen als alle betrokken partijen bereid zijn het Kwaliteitsinstituut die rol ook te gunnen. De komende tijd zal blijken of dat het geval is. Vanuit Achmea zullen wij ons hiervoor in elk geval hard maken. Uiteindelijk zijn we allemaal gebaat bij minder registratielast en meer transparantie in de zorg.

Alliantie Nederland Rookvrij!
Oude Gracht Groep
IKA Ned
Stichting Kwalificatie & Curriculum Autoriteit
VERA Health and Education
De Rookvrije Generatie