Kijk naar kansen, ga aan de slag en investeer in kwaliteit!

Interview met Maxime Verhagen, voorzitter van Bouwend Nederland

Kijk naar kansen, ga aan de slag en investeer in kwaliteit!
22–08–2013

Dat we met het thema Toekomstbestendig bouwen en wonen een complex vraagstuk aanpakken, blijkt uit het interview met Maxime Verhagen, voorzitter van Bouwend Nederland. De verwevenheid tussen een groot aantal aspecten in huis en omgeving bepaalt de mate waarin dit bouw- en woonbeleid toekomstbestendig is. Voorop staat dat zelfs in tijden van afnemende financiering en krimp in de regio’s de kansen aanwezig zijn, als we maar echt aan de slag gaan. Verhagen nodigt uit naar deze kansen te kijken en in kwaliteit te investeren.

Door: Marika Marku

De keuze van het thema “Toekomstbestendig bouwen en wonen” door Barbara Visser geeft aan dat er wat haar betreft aandacht moet komen voor een heldere koers naar de toekomst. Kunt u aangeven welke voornaamste trends u ziet als het gaat om de wijze waarop wij in Nederland willen bouwen en wonen, nu en in de toekomst?

Verhagen: “De grote trends in de bouw zijn ‘klantwensen centraal’ en duurzaamheid. ‘Groen’ was tot tien jaar geleden nog het domein van idealisten. Nu is iedereen er mee bezig. Als we de blik vijftien jaar vooruit richten, naar de wereld van circa 2030, dan zien we dat onze steden en dorpen in rap tempo veel ‘groener’ zijn gemaakt door de bouw. Dat gebeurt parallel met de talloze en relatief kleinschalige projecten waarin historische gebouwen, kantoren en oude wijken gerenoveerd worden. Onze sector werkt dan al tijden met full-service concepten – klantgericht dus – inclusief financiering. De tijd van alleen ‘bouwen en dan wegwezen’ is gelukkig lang voorbij. Ondertussen worden klantwensen veel meer divers en dat gaat nadrukkelijk een rol spelen. We willen allemaal toch net wat anders, passend bij de situatie van het individuele huishouden, de levensfase en waar nodig, de zorgbehoefte. En niet te vergeten, passend bij onze smaak. Zo wil de één een ecologische woning met grasdak, aan de bosrand – en de ander een appartement met fantastisch uitzicht over bijvoorbeeld Rotterdam. Maar waar we ook wonen, we zullen er langer blijven wonen. We zullen vroeg of laat zorg nodig hebben. Daar moet de woning zelf al in het ontwerp op voorbereid zijn. De woning moet aangepast kunnen worden. Daar speelt het bouwbedrijf nu op in, door veel meer aandacht te hebben voor klantwensen, potentiële zorgbehoefte, marketing, communicatie en transparantie. We gaan niet meer het weiland in met Vinex-projecten, maar het zal kleinschaliger, aanpasbaar, meer gevarieerd en meer uniek worden”.

Verhagen vervolgt zijn visie op 2030: “Ook zijn duurzame bouwtechnieken en installaties in huis dan gemeengoed. Heel veel van de bestaande woningvoorraad en utiliteitsgebouwen hebben dan ongelooflijk goede energieprestaties. Ook onze wegen leveren dan energie, bijvoorbeeld aan de technisch geavanceerde auto’s die er over rijden. Er is ongelooflijk veel mogelijk, veel ontwikkelingen worden nu doorgezet van de experimentele fase naar ‘massa maken’. Maar natuurlijk wel met ruimte voor individuele klantwensen”.

U moet ingelogd zijn om het gehele artikel te kunnen lezen.

Alliantie Nederland Rookvrij!
Oude Gracht Groep
IKA Ned
Stichting Kwalificatie & Curriculum Autoriteit
VERA Health and Education
De Rookvrije Generatie