KWETSBARE MENSEN WEER TERUG IN HUN KRACHT

Combiwel relativeert sturing door professional

KWETSBARE MENSEN WEER TERUG IN HUN KRACHT
01–04–2012

Hoe kunnen ouderen zelf de regie blijven houden en hoe moeten ze daarbij worden ondersteund? De Amsterdamse welzijnsorganisatie Combiwel heeft veel ervaring met het versterken van de eigen kracht van kwetsbare mensen. In multicultureel ontmoetingscentrum De Ontmoeting, de Huiskamers en de Huizen van de Buurt hebben de kwetsbare ouderen en vrijwilligers zelf de regie. “Als je ergens begint, moet je jezelf al terugtrekken”.

Door: Martin Zuithof

Huiskamers van de Buurt

De Huiskamer van de Buurt in WIBO complex kent geen vast programma, vertelt coördinator Helga Spel. “Er heerst een ongedwongen sfeer waarin deelnemers zelf bepalen wat er gebeurt. We lunchen samen, deelnemers kunnen creatief aan de slag, praten veel met elkaar en zo nu en dan organiseer ik voorlichting rond een thema. Volgende week komt bijvoorbeeld iemand van de Eigen Krachtcentrale”. De deelnemers zijn een diverse groep kwetsbare ouderen, vaak slecht ter been, soms geïsoleerd en veelal hulpbehoevend. Helga werkt op verschillende plekken in de Pijp en is ook coördinator van multicultureel centrum De Ontmoeting en mantelzorgondersteuner.

“Ik werf zelf ook mensen in de buurt. Toevallig kwam ik een man tegen die zijn sleutel kwijt was en die bleek, afgezien van drie uur thuiszorg, niemand te zien. Hij zat de hele dag thuis te blowen, maar samen met de thuishulp durfde hij naar de Huiskamer te komen. Andere bezoekers bemoeien zich nu ook met hem en hebben hem gestimuleerd om naar de verslavingszorg te gaan”. Spel schetst ook het voorbeeld van een vereenzaamd echtpaar, waarbij de man als mantelzorger ernstig overbelast dreigt te raken. Doordat hij bij de Huiskamer komt, kan Helga ze misschien overtuigen om meer hulp te accepteren.

U moet ingelogd zijn om het gehele artikel te kunnen lezen.

Alliantie Nederland Rookvrij!
Oude Gracht Groep
IKA Ned
Stichting Kwalificatie & Curriculum Autoriteit
VERA Health and Education
De Rookvrije Generatie