Innoveren in het hart van de zorg

Europees congres: Roadmap for Sustainable Healthcare te Brussel

Innoveren in het hart van de zorg
17–07–2015

Met de verwachting dat in 2050 37% van de Europese bevolking 60 jaar of ouder zal zijn,1 de toename van chronische ziektes en de druk op overheidsfinanciën, zijn de Europese zorgsystemen vereist meer en betere zorg te leveren en kosten beheersbaar te maken. Traditionele zorgsystemen kunnen niet langer omgaan met deze uitdagingen zonder een fundamentele transformatie. In maart 2014 heeft de Europese stuurgroep voor Duurzame Gezondheidszorg (European Steering Group on Sustainable Healthcare, ESG), voorgezeten door voormalig minister Volksgezondheid van Ierland Mary Harney, de handschoen opgepakt en in dit kader multidisciplinaire expertise vanuit heel Europa bij elkaar gebracht. Dat translationeel onderzoek een kritische succesfactor is, maken de experts ons in dit VOZ Magazine duidelijk. Zo ook brengt deze ESG rond het thema ‘Sustainable Healthcare’ experts bij elkaar vanuit de disciplines beleid, community en civil society, zorgprofessionals, wetenschappelijke instituten, universiteiten en bedrijven. VOZ Magazine doet verslag van het toonaangevende Europese congres ‘Roadmap for Sustainable Healthcare’ zoals heeft plaatsgevonden in Brussel 19 maart jl. en interviewt een van de initiatiefnemers AbbVie over de noodzaak tot vooruitstrevende grensoverschrijdende innovatie om de toekomstbestendigheid van de zorg in Europa te borgen.

1 EU-Sustainable-Healthcare-White-paper.pdf

Door: Marika Marku

In deze uitgave van VOZ Magazine staan we stil bij het belang van onderzoek en innovatie voor de zorg en de toekomstbestendigheid van de sector. Uit de interviews met onder andere Europarlementariërs Cora van Nieuwenhuizen en Lambert van Nistelrooij elders in deze uitgave, wordt duidelijk dat duurzame zorg hoog op de Europese agenda staat. Beide Europarlementariërs, elk vanuit het eigen politieke perspectief, gaan in op het belang van Europese samenwerking om deze uitdaging van formaat effectief aan te pakken. Elementen die hierbij benoemd worden als kritische succesfactoren zijn o.a. de samenwerking tussen wetenschap, bedrijfsleven en onderwijs, de versterkte inzet op onderzoek en innovatie en het bij elkaar brengen van financiering om sustainable healthcare ook daadwerkelijk te kunnen realiseren. Het Europese programma ‘Roadmap for Sustainable Healthcare’ dat ook gesteund wordt door Philips, sluit hier naadloos op aan.

Philips, in de persoon van Henk van Houten, vertelt in dit VOZ Magazine uitgebreid over de manier waarop zij een bijdrage willen leveren aan duurzame zorg in Europa en buiten Europa. Echter, in dit artikel komt congres initiatiefnemer AbbVie aan het woord, waarbij dertig Europese praktijkvoorbeelden aanknopingspunten bieden voor een praktische toekomstvisie op de zorg.

Deze best practices uit Europa bieden bovendien concrete handvatten voor potentiele implementatieprojecten in heel Europa. AbbVie heeft met het Europese programma ‘Roadmap for Sustainable Healthcare’ het doel om samen met topexperts in het veld te onderzoeken wat concreet kan worden opgepakt in de verbetering van zorg. Daarmee de intentie hebbende om van elkaar te leren en elkaar te helpen. AbbVie kreeg daarvoor bijval van Philips en gezamenlijk wisten zij de ambitieuze doelstelling om te zetten naar dit daadkrachtige Europese inspiratieprogramma dat zij ook wel een ‘doe-tank’ noemen.

U moet ingelogd zijn om het gehele artikel te kunnen lezen.

Alliantie Nederland Rookvrij!
Oude Gracht Groep
IKA Ned
Stichting Kwalificatie & Curriculum Autoriteit
VERA Health and Education
De Rookvrije Generatie