In de GGZ gaat het om de hele mens.

Interview met Jacobine Geel, voorzitter GGZ Nederland

In de GGZ gaat het om de hele mens.
24–10–2013

De geestelijke gezondheidszorg is een bijzondere sector. Dat spreekt duidelijk uit de passie die Jacobine Geel, voorzitter GGZ Nederland, laat zien in het interview met VOZ Magazine. Hoewel de vele ontwikkelingen - zoals het fors terugdringen van het aantal opnameplekken in instellingen - veel en veelsoortige inspanningen vragen, ziet Geel ook de waarde van de veranderingen. Geel: “De beweging om zorg buiten de instelling te verlenen is er een die al in gang was gezet vanuit de sector zelf. Onderzoek laat zien dat het in heel veel gevallen beter is als mensen geholpen worden in hun eigen omgeving. De bezuinigingen hebben op deze beweging voornamelijk een versnellend effect”.

Door: Frank Mulder

Jacobine Geel is per 1 september 2013 gestart als voorzitter van GGZ Nederland. Ze volgde Marleen Barth op, die sinds 2008 de voorzittershamer in handen had. Vanaf half juni is zij bezig om zich in te lezen, en inmiddels legde ze al heel wat bezoeken af in het veld.

Geel: “Ik betreed in veel opzichten een nieuwe wereld. Ik heb geen eerdere bestuurlijke ervaring van deze omvang en ook heb ik niet eerder gewerkt in de GGZ. Mijn achtergrond is de theologie. Maar het meest zichtbaar voor iedereen is mijn jarenlange werkzaamheid in de media. Wat ik merkte is dat mijn belangstelling zich in de loop van de tijd steeds meer ging bewegen van godsdienstige naar levensvragen. Ik wilde me niet alleen verdiepen in, maar ook bemoeien met dat wat het leven en samenleven van mensen belemmert of bevordert. Waar vinden we elkaar en waar maken we het onszelf en anderen moeilijk, staan we soms zelfs met de ruggen naar elkaar toe? En zou je daar beweging in kunnen krijgen? Die manier van kijken betekent ook oog krijgen voor mensen die tijdelijk of permanent niet in hun kracht staan. Welke ruimte biedt de omgeving dan om mensen te helpen hun leven weer op de rit te krijgen? Die blikrichting, die zeker ook gevoed en versterkt is door mijn theologische achtergrond, neem ik mee naar mijn functie. Maar daarmee ben ik er niet. Er zijn vele dossiers die ik me eigen zal moeten maken. Ik heb daar vooralsnog veel plezier in. Het is een bijzondere kans om het boegbeeld te mogen zijn van deze sector, om in die functie mensen mee te krijgen in de vele ontwikkelingen die op de sector afkomen, en de mensen die in de GGZ werken daarin zo goed mogelijk te faciliteren”.

U moet ingelogd zijn om het gehele artikel te kunnen lezen. 

Alliantie Nederland Rookvrij!
Oude Gracht Groep
IKA Ned
Stichting Kwalificatie & Curriculum Autoriteit
VERA Health and Education
De Rookvrije Generatie