Het is niet goed gegaan, maar hebben we ook iets fout gedaan?

Interview met Ronnie Van Diemen, Inspecteur-Generaal IGZ

Het is niet goed gegaan, maar hebben we ook iets fout gedaan?
05–06–2014

Kwaliteit van zorg is een thema dat vooral ook de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) niet onberoerd laat. Want hoewel artsen, verpleegkundigen, patiënten, brancheverenigingen, zorgverzekeraars en sinds enige tijd ook het Zorginstituut zich actief over dit thema buigen, gaat er toch geregeld nog wel iets mis. VOZ Magazine interviewt Ronnie van Diemen, sinds december 2012 Inspecteur-Generaal bij IGZ, over het streven de kwaliteit van de gezondheidszorg in Nederland steeds op een hoger plan te brengen.

Door: Harrie van Leeuwen

Het is natuurlijk tekenend voor een Inspecteur- Generaal, die eerder verantwoordelijk was voor opleiding en onderwijs, dat er ook een assistent in opleiding aan tafel zit tijdens dit interview. Laura van Geffen is vierdejaars arts-assistent in opleiding tot Klinisch Geriater en heeft gevraagd of ze mee mag lopen met Ronnie van Diemen om zo de inspectie van binnenuit te leren kennen. En omdat de interviewer zelf ook jarenlang opleider is geweest vinden we gezamenlijk dat dit zo hoort bij een kwaliteitsgesprek.

Kunt u aangeven welke beleidsprioriteiten vanuit de IGZ rond kwaliteit zijn gedefinieerd?

Van Diemen: “Laat ik beginnen met vast te stellen dat vijftien jaar geleden de woorden patiëntveiligheid en risicomanagement nog nauwelijks werden gebruikt. Hoezo risico’s? In 2003 kwam het begrip patiëntveiligheid op en als je ziet wat er in de afgelopen tien jaar is gebeurd, dan kunnen we terecht trots zijn. Het is uniek dat we in Nederland in vergelijking tot andere landen op zo een hoog niveau staan op dat terrein. Dat wil niet zeggen dat het voor de individuele patiënt altijd veilig is. Die maken soms mee dat zich nou net met betrekking tot hun zorg een incident voordoet. En daar houden wij ons als inspectie onder andere mee bezig. We zien erop toe dat veilige zorg wordt geleverd en als zorgprofessionals of instellingen hun veiligheid en kwaliteit niet goed op orde hebben en onvoldoende verbeteren, dan zet de inspectie daar scherp op in”.

U moet ingelogd zijn om het gehele artikel te kunnen lezen.
Alliantie Nederland Rookvrij!
Oude Gracht Groep
IKA Ned
Stichting Kwalificatie & Curriculum Autoriteit
VERA Health and Education
De Rookvrije Generatie