Gezondheid en veiligheid bezien vanuit een politiek bestuurlijke oriƫntatie.

Interview met Eric van der Burg, Wethouder zorg in Amsterdam

Gezondheid en veiligheid bezien vanuit een politiek bestuurlijke oriëntatie.
13–03–2014

Veiligheid en zorg zijn thema’s die Paul van der Velpen vanuit GGD Amsterdam invulling geeft in actief overleg met gemeente Amsterdam en ontmoet daarvoor in wethouder Eric van der Burg een medestander van formaat. Wethouder Van der Burg, onder andere verantwoordelijk voor de portefeuille zorg in Amsterdam, gaat met VOZ Magazine in gesprek over deze beide thema’s en deelt zijn visie juist voor de gemeenteraadsverkiezingen van 19 maart as. met ons over de veiligheid en zorg in onze hoofdstad.

Door: Harrie van Leeuwen

Wat zijn uw successen en hoofdpijndossiers op het gebied van gezondheid en veiligheid in Amsterdam?

Van der Burg hoeft niet lang na te denken: “Echte successen zijn de aanpak van de Top600 delinquenten en de aanpak van overgewicht als gezondheidsrisico. Een relatief kleine groep Amsterdammers is verantwoordelijk voor een groot deel van de misdrijven in de stad en omgeving. Deze 600 veelplegers kwamen in vijf jaar tijd maar liefst 15.000 keer met de politie in aanraking. Met de aanpak Top600 is een slagvaardig lik op stuk beleid gestart ten aanzien van deze in kaart gebrachte veelplegers. In samenwerking met een aantal zorgorganisaties zijn deze daders direct na een arrestatie uitgebreid gescreend. Bij vijftig procent zijn aanwijzingen gevonden van een persoonlijkheidsstoornis of een licht verstandelijke beperking. Mede hierdoor zien zij de ernst van hun situatie en daden vaak nauwelijks in”.

Van der Burg vervolgt: “Op basis van deze screening is het mogelijk gerichte interventies uit te voeren. In een bijzondere samenwerking tussen gemeentebestuur, politie, Openbaar Ministerie, zorg- en jeugdpartners leggen we gezamenlijk de focus op deze Top600. Vanuit het zorgperspectief is heel belangrijk dat ook de gezinnen van de veelplegers worden bezocht met als doel om te voorkomen dat ook de broertjes en zusjes van deze veelplegers in de criminaliteit belanden. Organisaties voor jeugd en opvoedhulp, forensische kinder- en jeugdpsychiatrie en GGZ-organisaties zijn bij de zorgcomponent van deze aanpak actief en nauw betrokken. De coördinatie ligt bij de GGD. Het resultaat is inmiddels dat de criminaliteit door de Top600 enorm is afgenomen. En tegelijkertijd is de zorg voor deze jongeren aanzienlijk verbeterd. Een modelproject op het snijvlak van zorg en veiligheid”.

U moet ingelogd zijn om het gehele artikel te kunnen lezen.

Alliantie Nederland Rookvrij!
Oude Gracht Groep
IKA Ned
Stichting Kwalificatie & Curriculum Autoriteit
VERA Health and Education
De Rookvrije Generatie