Gezag moet je verdienen.

Interview met prof.dr. Diana Delnoij, hoofd Kwaliteitsinstituut

Gezag moet je verdienen.
05–06–2014

Diana Delnoij heeft 20 jaar lang onderzoek gedaan naar de sturingsvraagstukken in de zorg en vanaf januari 2013 is zij hoofd van het Kwaliteitsinstituut, een onderdeel van Zorginstituut Nederland. Delnoij: “De oprichting van dit instituut ging niet zonder ophef en ook in de toekomst zullen we lastige vraagstukken moeten verstouwen. Je doet het vaak voor minstens een partij niet goed. Ik vind het leuk om te zoeken naar hoe die spanning kan worden gehanteerd. Spanning ontstaat toch vaak als er belangentegenstellingen zijn en wordt minder als we meer naar de inhoud gaan. De inhoud centraal stellen en het gezag verdienen. Dat zie ik als onze belangrijkste opgave voor de komende jaren. Hoe gaan we zorgen dat anderen ons die gezaghebbende positie gunnen?”.

Door: Harrie van Leeuwen

Hoe verhoudt het Kwaliteitsinstituut zich tot bestaande initiatieven zoals de richtlijnen van het NHG of het kwaliteitsnetwerk in de GGZ?

Delnoij: “Het Kwaliteitsinstituut gaat zelf geen richtlijnen ontwikkelen. Het heeft die andere initiatieven dus nodig. Het NHG lijkt positief kritisch tegenover het Kwaliteitsinstituut te staan en we hebben gesproken over de mogelijkheid om hun hele pakket van richtlijnen in één klap op te nemen in het register. Maar volgens ons toetsingskader zouden al die richtlijnen, ook de al langer bestaande, door patiëntenorganisaties moeten worden geaccordeerd. De spanning zit hem er dus vooral in dat er nu een toetsingskader is ontwikkeld voor richtlijnen en dat bestaande kennisinstituten al veel richtlijnen hebben, die zijn ontwikkeld ver voor het toetsingskader en daardoor niet aan alle eisen voldoen”.

U moet ingelogd zijn om het gehele artikel te kunnen lezen.

Alliantie Nederland Rookvrij!
Oude Gracht Groep
IKA Ned
Stichting Kwalificatie & Curriculum Autoriteit
VERA Health and Education
De Rookvrije Generatie