Er valt nog genoeg te innoveren!

Wim van der Meeren legt uit ..

Er valt nog genoeg te innoveren!
21–11–2012

Wanneer VOZ Magazine Van der Meeren vraagt zijn visie te delen ten aanzien van de innovatiekracht van ons huidige zorgsysteem, blijkt hij daar kritisch over te zijn: "Als we kijken naar de gerealiseerde innovatie in ons zorgstelsel, beginnende met de curatieve zorg, dan zien we dat veel van deze vernieuwingen voor een lange tijd beperkt zijn gebleven tot medisch inhoudelijke ontwikkelingen op een heel specifiek terrein. Er heeft mijn inziens te weinig kruisbestuiving plaatsgevonden tussen de verschillende terreinen. We moeten ons hierbij meer dan tot nu toe is gedaan de wezenlijke vragen op een iets hoger abstractieniveau gaan stellen: welke problemen lossen wij op en hoe staat het met de kwaliteit van leven van de mensen waarvoor wij zorgen? Dat zijn wat mij betreft de vragen die gesteld moeten worden".

Door: Marika Marku

Van der Meeren benadrukt dat het Nederlandse zorgstelsel heel traditioneel is: "Het is heel opvallend dat zelfs als wetenschappelijk is aangetoond dat we iets beter wel of niet kunnen doen, we toch vaak volharden in de oude handelswijze, omdat 'we dat altijd al zo hebben gedaan'. In de verschillende professies zitten onvoorstelbaar veel ingeslepen tradities die blijkbaar maar heel moeilijk af te leren zijn". Van der Meeren vult aan: "Wat wel erg positief is binnen onze sector, is dat de professionals heel gedreven zijn om iets goeds te willen doen. We hebben het hart wel op de goede plaats".

 

Innoveren is niet altijd spectaculair

Op de vraag welke innovaties waardevol zijn en echt iets zouden toevoegen aan hoe wij de zorg in Nederland leveren of organiseren, stelt Van der Meeren het volgende: "Wat mij heel erg bezighoudt is dat wanneer we kijken naar zorg, de zorgkosten en kwaliteit van leven dat we het dan vaak hebben over een patiëntenpopulatie waarvan de gemiddelde leeftijd heel hoog is. We moeten ons realiseren dat het bij zorg en innovatie dus niet altijd gaat om hele spectaculaire levensreddende innovaties, waarbij jonge mensen zoals gezegd voor de poort van de hemel vandaan worden gehaald. Dat is het toch vaak niet. Er valt wat mij betreft een hele wereld te winnen, als we meer aandacht zouden besteden aan de dynamiek van het 'geriatriseren' van ziekenhuizen. We moeten meer gaan beseffen dat iemand die binnenkomt in het ziekenhuis, vaker een ouder iemand is en doorgaans meerdere problemen heeft. Op dit moment wordt daar nog onvoldoende bewust bij stil gestaan en wat dat zou kunnen betekenen voor het behandel proces".

U moet ingelogd zijn om het hele artikel te kunnen lezen in het laatst verschenen VOZ magazine.

Alliantie Nederland Rookvrij!
Oude Gracht Groep
IKA Ned
Stichting Kwalificatie & Curriculum Autoriteit
VERA Health and Education
De Rookvrije Generatie