De witte kolom moet beter in positie komen.

Interview met Frans Ronnes, oud-burgemeester Haaren

De witte kolom moet beter in positie komen.
13–03–2014

In deze uitgave van VOZ Magazine staan we stil bij zorg en veiligheid en gasthoofdredacteur Paul van der Velpen zag dit als een goed moment om Frans Ronnes te vragen zijn ‘lessons learned’ met ons te delen. En dat Ronnes ons op dit gebied het nodige kan vertellen staat vast, want op een voor Haaren spannend moment, de beruchte Q-koorts uitbraak, maakt hij als burgemeester van dichtbij mee hoe de Q-koorts uitgroeide tot de grootste epidemie die de wereld tot dan toe gekend heeft.

Door: Harrie van Leeuwen

Samen met de lokale huisartsen en de GGD Hart voor Brabant speelde Ronnes een hoofdrol in een spel waarvan de spelregels op dat moment nog niet goed zijn vastgelegd. Het openhartige gesprek dat hij heeft met VOZ Magazine gaat over de rol van een burgemeester tijdens rampen, die de volksgezondheid raken. Als burgemeester heb je bevoegdheden, waarmee je weinig kunt in het kader van volksgezondheidsproblematiek. Ronnes, in deze spannende periode (2009/2010) die in het teken stond van de epidemie en haar hoogtepunt bereikte, vervulde de functie van voorzitter van het dagelijks bestuur van de GGD Hart voor Brabant.

Het risico neemt toe…
De Geneeskundige Hulpverleningsorganisatie in de Regio (GHOR) is de overheidsorganisatie die verantwoordelijk is voor de coördinatie van geneeskundige hulpverlening bij zware ongevallen en rampen maar ook bij andere calamiteiten als een grootschalige uitbraak van infectieziekten, zoals de Mexicaanse griep. Naast de rode kolom -de brandweer- , de blauwe kolom –politie- en de oranje kolom –gemeente- is de GHOR één van de ‘kolommen’, vaak de witte kolom genoemd, van de veiligheidsregio. Effectief optreden van de witte kolom kan doorslaggevend zijn bij het opvangen van rampen. Calamiteiten met een belangrijk medisch karakter zijn er nog niet veel geweest, maar het risico op dit terrein neemt toe. Al is het maar omdat mensen vaker en verder reizen en op de terugreis inheemse ziektes mee kunnen nemen.

U moet ingelogd zijn om het gehele artikel te kunnen lezen.
Alliantie Nederland Rookvrij!
Oude Gracht Groep
IKA Ned
Stichting Kwalificatie & Curriculum Autoriteit
VERA Health and Education
De Rookvrije Generatie