De overheid als katalysator voor innovatie

Nicolaus Henke, Global Leader van de Healthcare Systems & Services Practice McKinsey & Company

De overheid als katalysator voor innovatie
17–07–2015

Onderzoek is bij uitstek het domein van wetenschappers. Ook de overheid kan een belangrijke faciliterende rol spelen. Wat zou een land als Nederland kunnen leren van andere landen waar onderzoek door de overheid tot hoge prioriteit is bestempeld? VOZ Magazine interviewt Nicolaus Henke, Global Leader van de Healthcare Systems & Services Practice van McKinsey & Company, over de aanpak van deze vooruitstrevende landen en hoe de overheid daar een katalysator is voor innovatie.

Door: Marika Marku

LEREN VAN BESTAANDE BEST PRACTICES

Wat zijn wat u betreft voorbeelden van best practices met betrekking tot excellent onderzoek en hoe dat georganiseerd wordt?

Henke: “Als we het hebben over best practices, dan is het goed om erbij stil te staan wie de kwalificatie ‘best’ geeft. Het streven van onderzoekers is vaak om zoveel mogelijk ‘output’ te bereiken en dat gaat dan om academische publicaties. Maar als we het perspectief van de overheid of bedrijven nemen, dan is vooral van belang dat onderzoeksresultaten in de praktijk gebracht kunnen worden. Een innovatie kan leiden tot nieuwe concepten en mogelijk tot het starten van nieuwe bedrijven. Het enige land, waarin dit systematisch heel goed gebeurt, is de Verenigde Staten. Ik ga mij nu beperken tot medisch onderzoek, maar dezelfde dynamiek geldt ook voor andere sectoren in de Verenigde Staten”.

Henke gaat verder: “In de Verenigde Staten doen ze drie dingen heel goed: 1) De National Institutes of Health (NIH) hebben een budget van 40 miljard dollar per jaar voor onderzoek in de zorg bij universiteiten. Zonder dit budget had een dergelijke output van medisch onderzoek niet gerealiseerd kunnen worden. 2) Naast fundamenteel onderzoek, zijn ze in de VS erg sterk in translationele activiteiten. De cultuur is gericht op het snel toepassen van nieuwe technologie die beschikbaar komt, juist in de omgeving van umc’s. Een mooi voorbeeld hiervan is de biotech industrie. Daar werken biologen, scheikundigen, medici, ziekenhuizen en ernstig zieke patiënten samen om in een experimentele setting nieuwe geneesmiddelen te testen op effectiviteit. De combinatie tussen deze cultuur, het onderzoeksbudget van het NIH en, tot slot, 3) de zeer actieve venture capital omgeving aldaar, maakt het mogelijk om veel innovaties in de praktijk te brengen en uit te nutten”.

“Nu gaat het er niet om dat we simpelweg vast stellen dat de VS de zaken goed op orde heeft. Het gaat er vooral om wat andere landen, zoals Nederland, van dit model kunnen leren en overnemen. Op dit moment laten bijvoorbeeld Groot-Brittannië en Singapore zien dat ze zeer succesvol zijn in het leren van dit Amerikaanse model”, legt Henke uit.

U moet ingelogd zijn om het gehele artikel te kunnen lezen.

Alliantie Nederland Rookvrij!
Oude Gracht Groep
IKA Ned
Stichting Kwalificatie & Curriculum Autoriteit
VERA Health and Education
De Rookvrije Generatie