De onbekende dynamiek van het ouder worden

Interview met prof. dr. Joris Slaets, Hoogleraar Ouderengeneeskunde UMCG

De onbekende dynamiek van het ouder worden
10–04–2013

Dat we allemaal ouder worden en vergrijzen is een feit. Dat we bezig zijn om daar de juiste antwoorden op te vinden, waar het gaat om passende zorg voor ouderen die beschikbaar en betaalbaar blijft, wordt door de politiek en het veld herkend en als prioriteit benoemd. Maar zijn we zover om toe te geven dat we het eigenlijk niet zo goed weten? In het interview met prof. dr. Joris Slaets wordt duidelijk hoe onbekend de dynamiek van het ouder worden eigenlijk is.

Door: Frank Mulder

U heeft ooit gezegd: "Lichamelijke verschillen tussen 50-jarigen zijn betrekkelijk klein, bij 80-jarigen betrekkelijk groot". Toch is er nog steeds een duidelijk verschil waar te nemen in de gezondheid van 50-jarigen. Hoe verklaart u dat?
Slaets: "Die uitspraak komt voort uit de biologie van de veroudering. Verouderen is feitelijk het oplopen van schade. Dat komt omdat onze repairmechanismen niet optimaal zijn. Hoe ouder we worden, hoe meer schade we oplopen. Er zijn verschillen tussen mensen in de snelheid waarin je die schade oploopt".

Deze snelheid van schade oplopen, wordt waarschijnlijk ook veroorzaakt door de levenswijze.
Slaets: "Dat komt door de genetica, door de levenswijze en door de omgeving. In Zuid-Afrika of in de Oekraïne bijvoorbeeld hebben mensen een levenswijze die leidt tot een veel snellere beschadiging".

U moet ingelogd zijn om het gehele artikel te kunnen lezen.

Alliantie Nederland Rookvrij!
Oude Gracht Groep
IKA Ned
Stichting Kwalificatie & Curriculum Autoriteit
VERA Health and Education
De Rookvrije Generatie