DENKEN IN MOGELIJKHEDEN VAN MENSEN

‘Mensen kunnen meer dan we ze de gelegenheid toe geven’

DENKEN IN MOGELIJKHEDEN VAN MENSEN
01–04–2012

Decentralisatie is de komende jaren het woord waar we op het raakvlak van sociale zekerheid en langdurige zorg mee aan de slag moeten. Een enorme uitdaging, zeker in tijden van bezuinigingen. Maar ook een kans. Mensen kunnen namelijk veel meer dan waar we ze nu in de huidige systemen de gelegenheid toe geven. Over deze transitie spreekt VOZ Magazine met Iris van Bennekom.

Door: Sigrid Vos

Kwaliteit van bestaan

“Vanuit een systeem van collectieve middelen en aanbod gestuurd denken zullen we moeten veranderen naar een situatie waarbij mensen in hun kracht gezet worden. Mensen, ook die met een langdurige beperking, willen er toe doen in de samenleving”. Van Bennekom is daar zeer stellig in. “De behoefte aan directe zorg is maar een klein aspect voor mensen in de langdurige zorg. Kwaliteit van bestaan; daar gaat het om!”

De genoemde decentralisatie gaat om drie verschillende onderdelen waar de landelijke overheid taken overdraagt naar de lokale overheid. Het gaat dan om de Wet Werken naar vermogen (WWNV), de overheveling van AWBZ naar WMO en de Wet Jeugdzorg. Van Bennekom: “Nederland kent waar het gaat om zorg en sociale zekerheid voor mensen met een langdurige beperking een erg versnipperd systeem. Nergens ter wereld kennen ze hiervoor zoveel verschillende soorten regelingen. Indertijd overigens met erg veel goede bedoelingen opgezet en er is ook veel mee bereikt, laten we dat niet vergeten. Toch heeft dat geleid tot een systeem waarbij de mens zelf niet meer centraal staat en het van toeval aan elkaar hangt in welke regeling je terecht komt”.

U moet ingelogd zijn om het gehele artikel te kunnen lezen.
Alliantie Nederland Rookvrij!
Oude Gracht Groep
IKA Ned
Stichting Kwalificatie & Curriculum Autoriteit
VERA Health and Education
De Rookvrije Generatie