Big Data veroorzaakt een Big Change in het ziekenhuis.

Prof.dr. ir. Mark van de Wiel

Big Data veroorzaakt een Big Change in het ziekenhuis.
17–07–2015

Mark van de Wiel is hoogleraar Statistiek voor Genoomanalyse aan het VUmc in Amsterdam. Deze relatief jonge hoogleraar ziet – met de nodige voorzichtigheid – een revolutionaire paradigmaverschuiving ontstaan in het medisch wetenschappelijk speuren naar ziekteoorzaken en hun behandeling. De Big Data gaan een wezenlijke rol spelen in de manier waarop we onderzoek doen. En dat gaat op zijn beurt de wijze waarop dokters moeten worden opgeleid drastisch veranderen. Zij zullen de uitkomsten van genoomanalyse (genomics) moeten kunnen interpreteren en kunnen bespreken met hun patiënten. De ontwikkelingen gaan adembenemend snel.

Door: Harrie van Leeuwen

Even de actualiteit: Laura van ‘t Veer is genomineerd voor de European Inventor Award vanwege haar ontwikkeling van de mammaprint. Er zijn zeventig genen geïdentificeerd die kunnen voorspellen of de kanker snel zal uitzaaien en daarmee of chemotherapie in een vroeg stadium noodzakelijk is of niet. Goed of slecht voorbeeld van Big Data onderzoek?

Mark van de Wiel aarzelt niet: “Een goed voorbeeld van een goede bijdrage van genomics. Vanuit statistische informatie zijn voorspellingsmodellen gemaakt. In het begin ging dat ook wel gepaard met wat fouten, dat hoort bij het voorloper zijn. De test is nu uitgebreid gevalideerd, met clinical trials. Ik heb er veel waardering voor. Er is een wiskundig voorspellingsmodel gemaakt op basis van bestaande patiënten en vervolgens is het model getest op nieuwe patiënten”.

Is dit een model voor nieuwe innovaties?

“Het is een voorbeeld van toepasbaar maken van kennis, die door Big Data onderzoek is verkregen. Bij het voorspellen van therapiesucces kunnen we nog heel veel winnen. Met eenvoudige algoritmes kun je tot betere en objectievere keuzes komen. Iets anders is om overleving te voorspellen. Ook daarvoor worden genomische markers in kaart gebracht, maar het is nogal opportunistisch om te denken dat deze voldoen om overleving goed te kunnen voorspellen. Bij overleving komt meer kijken”, geeft Van de Wiel aan.

U moet ingelogd zijn om het gehele artikel te kunnen lezen.

Alliantie Nederland Rookvrij!
Oude Gracht Groep
IKA Ned
Stichting Kwalificatie & Curriculum Autoriteit
VERA Health and Education
De Rookvrije Generatie